От х:

Днес в x:

Орхидеи, глориоза, рози и други на базара

С ветрило за разхлад Ивелина представя цветната феерия

На цветния базар в Хасково един от пaвилионите се набива на очи. Върху кръгла маса с бяла  покривка, аранжирана с кремави пандели и цветя има прибори и бутилка шампанско. Наоколо собствениците, които са част от изложението по повод 120-та годишнина от озеленяване в Хасково, са подредили още уханни растения, които се състезават по между си по пъстроцветност. За цветните красавици се грижи хасковлийкта Ивелина Станева. Въпреки младата си възраст тя е в бранша от 15 години. Правила е какво ли не с цветя -букети, аранжировки, украси, но още и още се удивява от безкрайните възможности, които растенията дават и положителното им въздействие по всяко време на денонощието.

- Ивелина, има ли мода при аранжиировката на цветя?

- Модата най-вероятно си я създаваме ние. Съобразваме се обаче, когато става въпрос за особен случай. По баловете ,например, момичетата, които са с естествена украса на косите или покрай китките съобразяват цветето и с модните тенденции, по които са ушите роклите им. В такъв смисъл мога да кажа-да, има. Като цяло обаче растенията са толкова красиви, че са винаги на мода. При аранжировката специално първо се избира основата - дали ще е бамбуково листо, рамка, или стъклен сувенир, а след това идва идеята и с какви цветя да бъде описана.

- Кризата удари ли и по цветарския бизнес?

- Не ни подмина. Преди хората купуваха и без повод, просто за радост. Напоследък повече продаваме цветя по определена причина. Преди стагнацията имахме много клиенти, за които да си купят цвете, за вазата или саксийно, си беше ежедневие.

- Какво се харчи най-много на пазара за цветя в Хасково?

- По принцип - букетите. Българинът е практичен и си избира цветя, които да му останат за по-дълго време. От отрязаните цветове розите са най-търсените на Св. Валентин. От тях поръчки идват много и за различни юбилей. За сватби са също сред предпочитаните. Напоследък обаче хасковлииките разнообразиха вижданията си и за най-важния ден в живота си са склонни да си поръчт букет от орхидеи. Саксийните орхидеи също са сред най-купуваните. Хората ги научиха, че са непретенциозни цветя, отглеждат се лесно, без много грижи, а резултатите са винаги прекрасни. Дори имаме клиенти, които ги колекционират по цвят и по вид. Орхидеята по принцип е вид паразит с въздушни корени. В прородата вирее по дърветата.

- Кое е най-скъпото растение, което сте продавали?

- Голям Бонзай за 180 лева. През последните две години обаче една такава сума си е истинска авантюра.

 Записа Мая Манолова

Орхидеите са сред най-непретенциозните цветя
Глориозата е срeд най-красивите растения на изложеението
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини