От х:

Днес в x:

Срутена сграда показа 90-годишен файтон

90-годишен файтон се появи сред руините на сграда в Харманли. Той е бил зазидан в постройка на улица „Рила” през 1954 година и сега при развалянето й, се показа на бял свят.

Той е сравнително добре запазен, само тапицерията му е скъсана.

Повече информация за него даде Александър Арабов, член на семейството, притежавало возилото.

„Файтонът е купен през 1924 година от Стара Загора, от баща ми - Ахмед Кязимов Османов. До 50- те години, в Харманли е имало няколко такива. С тях са пътувало до селата, до Любимец, до Хасково, нямало е автомобили”, сподели той.

Бай Ахмед няколко години е служил вярно в VI конен полк в Харманли. Там е возил командира. На файтона се е возил и цар Борис, който е бил на посещение. Останал е  много доволен от отношението и му подарил сребърен часовник, с гравирана подкова и кон. „Той ми даде реликвата, а аз - на сина си.

Бай Ахмед е карал файтона с униформа - куртка, фуражка, с бричове. Всяка сутрин в дома му е идвало едно циганче, които е лъскало ботушите му.

Ахмед и семейството имали 8 коня. Четирите от тях се използвали за работа на полето, а другите ги хранели с овес, за да бъдат красиви.

В плевнята файтонът е бил поставен през 1954 заедно с друг, който е бил с гумени колела. Втория продал, а с този не могъл да се раздели.

„Аз много исках този файтон да го подаря на музея, да може да се вижда от всички харманлийци. Имаме договорка с Иван Стоянов, на когото продадох къщата и се надявам той  да стена обществено достояние, за да могат моите съграждани да видят с какво са се возили хората преди тях,” сподели Александър. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини