От х:

Днес в x:

Димитров: Руският самовар не може да работи с американска царевица

Руският самовар не може да работи с американска царевица. Това каза бившият енергиен министър и депутат от КБ Петър Димитров по време на дебата за АЕЦ "Белене" в парламента, предаде  БГНЕС.

Димитров определи като техническа авантюра идеята да се работи с американско гориво, "по една проста причина – руският самовар не може да работи с американска царевица". Петър Димитров коментира, че решението за Белене на Министерски съвет е най-големият политически провал на това правителство.

"Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността на Министерски съвет трябва да се прехвърли в Народното събрание", каза той. Според него АЕЦ "Белене" е най-важният стратегически проект на България, най-големият провален проект на България.

"Имахте реален шанс, господа от ГЕРБ, да запазите ядрената енергетика, вместо това отивате към поредния срам за нацията", обърна се той към управляващите. Фактът, че проектът не се е реализирал толкова години, според него, говори, че нямаме политически потенциал, а не че българите са глупави.

Според Петър Димитров с отказа да се построи централата страната ни повторно губи милиарди. Според него има и пропуснати ползи - 30 млрд. са загубите от това, че няма да работят двата реактора. Той пресметна и че съпоставимата цена от когенерацията в момента е 330 лв, а от Козлодуй е около 42 лв. Централата ще се изплати за 20 години, каза още Петър Димитров. Той поиска поименно гласуване, за да знаят имената на тези, които са поискали това да се случи.

В парламента продължава дебатът за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене. В дебата се включиха и министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев преди да замине за Москва.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини