От х:

Днес в x:

Наследството на Брекзит: Лондон започва да мери температура на храните, влизащи от ЕС

Великобритания започна физически проверки на пресни хранителни продукти, внасяни от Европейския съюз, от вторник, около три години след като напусна единния пазар на блока и осем години след като гласува за излизане от ЕС.

Докато големите британски супермаркети и големите износители в ЕС имат ресурсите да се справят с документите и новите изисквания, по-малките търговци на дребно и едро предупредиха за забавяния и смущения и казаха, че потребителите трябва да очакват намалено разнообразие от качествени стоки, по-малко пресни продукти и по-високи цени.

Първата фаза на така наречения нов граничен оперативен модел на Великобритания, изискващ допълнително сертифициране на внасяните стоки, влезе в сила на 31 януари.

Сега се задейства втората фаза, с която се въвеждат физически проверки за безопасност на храните на пристанищата за т. нар. среднорискови животински продукти, растения и растителни продукти, като месо, риба, сирене, яйца, млечни продукти и някои рязани цветя. Въведени са и нови такси.

Правителството казва, че новите проверки, които включват визуални проверки и отчитане на температурата на стоките, са от съществено значение за предотвратяване на навлизането на болести и вредители във Великобритания и ще изравнят условията за износителите от Обединеното кралство.

„Не можем да продължим с временните мерки, които оставят Обединеното кралство отворено за заплахи от болести и биха могли да нанесат значителни щети на нашия поминък, на нашата икономика и на нашата земеделска индустрия“, каза министърът от кабинета Луси Невил-Ролф.

Великобритания многократно отлагаше налагането на проверки върху вноса от ЕС. За разлика от това, ЕС незабавно наложи правилата си, което доведе до дълго чакане от вносителите и накара някои британски износители, като производители на сирене и на висококачествено говеждо месо, да се откажат от продажбите на континента, поне първоначално.

Според правителството ще бъде възприет „прагматичен подход“, като проверките се съсредоточат върху стоки с най-голям риск за биосигурността.

Миналата седмица обаче законодателите на Обединеното кралство призоваха правителството да даде яснота относно честотата на проверките, заявявайки, че бизнесът остава в неведение.
По изчисления на правителството новите гранични правила ще увеличат разходите за вносителите колективно с 330 милиона паунда, което ще увеличи инфлацията при храните с 0.2% за три години.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини