От х:

Днес в x:

Грипната епидемия в Хасковска област остава до 5-ти февруари

    Хасковска област ще е в грипна епидемия до пети февруари. Решението за удължаването на мерките, е взето днес на заседанието на Областния оперативен щаб, в който влизат общопрактикуващи лекари, представители на образователното ведомство, епидемиолози и представители от болничните заведения.

    Тази седмица постепенно заболеваемостта намалява. Според първоначалните данни от сантинелното наблюдение, което обхваща 10 % от населението на областния град, през изминалите четири дни от седмицата болните са били 173 ма на 10 хил.души население. Това е под епидемиологичния праг. За сравнение-през четвъртата седмица на годината болните бяха 365 на 10 хил.души.

    Въпреки отчетностите, които вървят надолу и по всичко да личи, че пикът на грипа вече отминава, от РЗИ оставят превантивните марки за ограничаване на разпространението на вирусите до следващата сряда. А те касаят забрана за свиждания, отмяна на планови операции, детски и женски консултации, имунизациите и реимунизациите.

    По данни на представител на МБАЛ -Хасково в Оперативния щаб, няма сериозни увреждания вследствие на грип, като минингит, например, повечето от хоспитализираните са с пневмонии.

    Заради натовареността на Националната референтна лаборатория, в РЗИ все още нямат резултата от изпратената проба за грипен щам. Предполага се обаче, че както в национален мащаб, така и в региона, в момента върлува основно H3N2 или така нареченият „Канзас“, който е грип от тип А.

    В пет общини на региона: Хасково, Димитровград, Любимец, Харманли и Ивайловград кметовете удължиха грипната ваканция за учениците. От РИЗ посочиха, че част от тях са разписали заповедите си след стиковка с епидемиолозите. Учениците са на училище на 6-ти. „Имат основание за решенията си.“, коментира кметските заповеди епидемиологът д-р Снежана Иванова. Шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова посочи, че в общините, където ваканцията изтича в неделя, решение за евентуалното й удължаване трябва да вземат също кметовете.

    По повод готовността за реакция при случай на коронавирус и обявените в национален мащаб мерки, д-р Снежана Иванова посочи, че РЗИ-Хасково е разпратило указания към заведенията за доболнична и болнична помощ. Разработва се и формуляр за лечебниците, кйто ще придружава пробите при евентуално съмнения за заразен. Тестове за доказване на наличие на коронавирус ще се правят само в Националната лаборатория, уточни тя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини