От х:

Днес в x:

5 °C

„Отключи сцената“ с наградата на публиката от Фестивал в Кълъмбъс

  Реализираната мечта на хасквлията Наско Атанасов, документирана в едноименната лента „Отключи сцената“ стана любим филма на публиката на Down Film Festival в Кълъмбъс, Джорджия. Режисьор на филма за възстановяването на салона в читалището в първомайското село Татарево е Дейвид Джлиъс Ростън.

  Проектът, в който идеята беше да се възобнови читалищната сцена след замлъкването на дейностите на нея с десетилетия, тръгна преди три години. Наско Атанасов, чийто род е от това село, събра съмишленици от близко и далеч по света, сред които и Дейвид. Като доброволци те почистиха салона, ремонтираха го и сцената отново прие своите артисти, а салона -зрителите, като част от проекта беше възстановено и прожектирането на филми в кино салона, както и заснемането на документален филм за целия процес.

  От първото „отключване“ до сега всяко лято Наско, който от години живее в чужбина се завръща за новия епизод на вдъхновение в село Татарево.

  Филмът "Отключи сцената" проследява от зараждането до реализирането на идеята.

  Прожекцията му в операта в Кълъмбъс в рамките на фестивала е на практика официалната американска премиера на лентата. Българската беше миналото лято на кино фестивала „Карантината“ във Варна.

  „Още не съм имал възможност да разговарям с режисьора Дейвид Ростън, но си писахме и той сподели, след прожекциите доста хора са отишли при него да му кажат, че са се разплакали.“, сподели Наско Атанасов .

  Филмът е бил селектиран и в панела за дискусии в рамките на фестивала, като най-много въпроси от зрителите за работата в Татарево и възраждането на местното читалище е имало именно към представителния екип на „Отключи сцената“.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   4 -2
   12:15, 27 окт 2018
   Браво!
  • 2
   ЯНКО какво брависваш то не е за брависване а за рев Тоя живее в чужбинапрез годината и си живее живота а идва за някой и друг ден тука в мръсотията където живеем ние 365 дена Ремонтирал читалището в което след десетина години и паяжини няма да има селата загиват няма хора той ремонтира читалище заваллиятаЯнко ти недей гледа че на твоята улица ощке има хора и ресторант ами иди по селата и виж какса там има ли ги няма ли ги и тогава брависвай Нъл тъй
   • Ан
    Антоанета
    1 0
    20:00, 2 ное 2018
    Интересен коментар. Да наричаш някого "Тоя" без очевидно да го познаваш, никога да не си живял, учил или работил в чужбина, но да заключиш, че там си "живеят живота" е типично в стила на мрънкащия, неспособен и завислив българин, който живее в мръсотията, която сам не е изчистил и не е направил нищо, за да живее по-добре. Жалко за хубавата ни България!
  • 3
   Ян
   Янко Митев
   1 0
   09:15, 28 окт 2018
   Митко за разлика от теб аз съм гледал филма.Той по много красив начин е протест против това което се случва със селата в България. А момчето продължава да учи в чужбина и в това не намирам абсолютно нещо лошо.За виждането какво става със селата...работата ми е такава че и да не искам постоянно съм в движение навсякъде из страната ни.Не я наричам вече държава.Тъжно е прав си!

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020
  Последни новини