От х:

Днес в x:

Хасковското сираче, което получи майка за Коледа, расте щастливо в Гърция

    В навечерието на Рождество преди две години една трагедия трогна Хасково и цяла България. 10-месечната тогава Виктория загуби майка си Стела, която угасна тихо в леглото в малкото жилище на ул. „Оборище“. 36-годишната жена издъхна от нелечима болест край проходилката на Вики.    

    За умиращата майка и детето й се грижеше сестрата на Стела – Радостина, която пристигна от Родос, където е омъжена. В началото на ноември Радостина изпадна в изключително тежка ситуация – спестяванията й свършиха, а съпругът й, обикновен работник в Гърция, вече бе изпратил всичките си пари. Жената нямаше средства дори за памперси, за мляко и пюрета за детето. В безизходицата си Радостина се обърна за помощ към Haskovo.net.

    След публикацията се изсипа истинска лавина от помощи и съчувствие от добри хора.

    Историята на малката Вики бе разказана и от други медии и в кампанията се включиха хора от цялата страна. В редакцията се обаждаха от Бургас, Варна, Севлиево, София, Пловдив, Стара Загора, искаха контакт с лелята, за да научат от какво точно има нужда. Бяхме принудени да отказваме да съобщим номера на Радостина, защото телефонът й звънеше непрекъснато и жената не можеше да обърне внимание на Вики.

    В Хасково бяха организирани много благотворителни кампании. В църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ се събираха пакети с храна и дрехи за малкото сираче. На 8 ноември, ден след смъртта на Стела, дете донесе любимото си плюшено зайче, за да го подари на малката Вики.

    Жестът трогна свещеника отец Митко и той не успя да сдържи сълзите си

    В благотворителната банкова сметка потекоха дарения от цялата страна и от чужбина. В края на кампанията в нея бяха събрани малко над 19 000 лв. Сметката бе поставена под попечителство, а Радостина не изтегли нито лев от нея, справи се с помощите, дарени на ръка.

    Под натиска на общественото мнение институциите се задвижиха светкавично. Със заповед за незабавна закрила на детето Радостина бе определена за настойник, а малко по-късно, в навечерието на Рождество, Окръжният съд в Хасково я определи за осиновител на Вики. Адвокат Таня Захариева пое безплатно цялата процедура по осиновяването, която обикновено продължава с месеци, и успя да я доведе докрай за броени дни.

    На 28 декември малката Вики вече бе в новия си дом в Гърция.   

    Новата й майка Радостина Йорданова вероятно посреща всяка Коледа със смесени чувства. В навечерието на Рождество през 2014-а тя загуби сестра си. Но получи най-големия дар от съдбата – малката Виктория.

    „Детето расте, обградено от много обич“, разказа за Haskovo.net Радостина и изпрати снимки от Родос. „Това лято тръгна на детска градина, където вече има много приятелчета. Бърбори непрекъснато. Но на гръцки. Аз й говоря вкъщи на български, знае езика, но не както гръцкия“, признава Радост. Но е твърдо решена да направи всичко Вики да не забрави майчиния си език.

    На 27 януари детето ще навърши 3 годинки.

    „Понякога й разказвам за сестра си. Казвам, че майка й е горе на небето и ни гледа. Но Вики е твърде малка, за да осъзнае какво й казвам“, споделя Радостина.

    Още докато бяха в Хасково в края на 2014-а, детето се обръщаше към нея с „мама“.

    „Нарича ме мама. На гръцки думата е същата“, казва Радостина.

    Думата „мама“ се произнася еднакво на почти всички езици по света.

    Тодор Кръшков    

    P.s. Този материал е специална благодарност към всички добри хора от Хасково и България, които помогнаха на сирачето в тежкия момент.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Дарител
      12 0
      17:34, 28 дек 2016
      Живи и здрави да са Вики и Радост! Нека парите които сме събрали бъдат предадени на Радост за да може да си гледа още по-качествено детето. Тя е наистина добра майка. Детето се развива прекрасно! Голям човек си Радост ! Браво!
    Последни новини