От х:

Днес в x:

20 мъже от Хасково жертви на домашно насилие, повечето са старци

Осезаемо се увеличава броят на мъжете от Хасково, който са станали жертви на домашно насилие и са споделили за това. Това се потвърждава от данните на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“. Според тях от 176 души, станали жертви на домашно насилие в Хасково, 20 са мъже. Те са на различна възраст, насилниците на някои от тях са жени. Други са млади мъже, тормозени от родителите си, но повечето са на възраст, подложени на тормоз от деца и роднини, обясни експертът Адриана Иванова.

Повод да се говори отново за домашното насилие е стартирането на Международната кампания на ООН "16 дни на активност срещу насилието, основано на пола". Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права. Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ са съучастници в кампанията. Нейният старт в Хасково е с „ден на отворените врати“ в офиса на ул. „Пирин“ 9.

Раздадените от организаторите информационни брошури по темата, са довели няколко души за консултации, отбеляза Иванова.

Според справките за Хасково най-често жертви на насилници у дома са хората със средно образование - 44 % от всички случаи. Висшистите са 14 %.

По етнически признак пострадалите, самоопределили се като българи, са 97 души, турците са 25. Прави впечатление, че все по-често излизат наяве и случаите на домашно насилие сред ромския етнос, в който по традиция темата е табу. Затова броят на посочилите се като роми жертви на насилие се увеличава - 54 случая. Това вероятно се дължи и на проведената кампания по проблема сред тази етническа група в Хасково.

Данните показват още, че сред пострадалите 58% са на възраст от 31 до 60 години.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини