От х:

Днес в x:

Почна хайката за бездомни кучета в Димитровград

Светла Петрова улавя първото бездомно куче

10 бездомни кучета бяха уловени тази сутрин в Димитровград от специализиран екип на зооветеринарен комплекс Пловдив, нает от местната община, за да реши проблема с помиярите в града. 

За кратко време бе прочистен района около автогарата и пазара. Екипът не взимаше животни които са с каишка или с маркировка за обезпаразитяване и кастриране, а само тези които очевидно бяха безпризорни. Характерно за димитровградските бездомници бе, че бяха миролюбиви. 8 от кучетата бяха хванати на ръце от звероукротители с нежни имена-Светла Петрова и Снежана Димитрова. Петрова е бившият управител на димитровградският приют и за нея е известно, че може да укроти с поглед и думи дори и най-побеснелият каракачанец. Сред заловените нямаше породисти животни, макар 9 от 10-те кучета да бяха очевидно дворни и впоследствие напъдени, коментира Петрова. В два от случаите бе използвана упойваща стрела, но не защото животните бяха агресивни, а защото бяха болни. Едно от кучетата със сигурност имаше краста, коментираха ветеринари. 

Кучетата ще бъдат в Пловдив до понеделник, като ще бъдат обезпаразитени, излекувани и кастрирани. Цялата процедура струва 144 лв на куче, които ще бъдат платени от общинският бюджет. Планира се да бъдат обработени 40-50 животни. Това е напълно достатъчно за да се ограничи популацията на бездомниците в града, смята Петрова, според която в Димитровград има не повече от 150 безстопанствени животни. 

След обработката, кучетата ще бъдат пуснати отново по улиците, до изграждането на димитровградският приют. Той ще бъде на изхода на града в посока Хасково. 

Според Светла Петрова проблемът с преселението на бездомни четириноги в Димитровград може да се реши лесно, защото се знае откъде започва. „След неделният автопазар в Димитровград задължително остават бездомни кучета, докарани там за продажба“ споделя наблюдения тя. Другото място е автогарата, където хора от селата карат в багажниците доскорошните си дворни пазачи и ги пускат на свобода, разчитайки, че гражданите няма да ги оставят да умрат от глад. 

Акцията по улавянето на бездомните кучета бе стартирана от кметът на Димитровград Иво Димов след зачестилите случаи на нахапани от кучета по други общини. Мярката е превантивна за Димитровград, понеже там нямат нахапани в последните години.

Г. Христов

Звероукротители с нежни имена
Повечето от кучетата бяха уловени на ръце
Другите бяха отстрелвани с упойващи стрели

Презареждане

В повечето случаи нещата се разрешаваха чрез преговори

Пловдивчани ще обезпаразитят и кастрират бездомните кучета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини