От х:

Днес в x:

Италиански пай с артишок

Италиански пай с артишок

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Брашното и солта се пресяват. Използва се блендер, за да се разбие и втрие маслото, докато сместа заприлича на трохи. Добавят се вода и жълтъците.

Меси се бързо, за да се получи твърдо тесто. Трохите се събират и се оформят на топка. Увиват се в найлон и се изстудяват в хладилника за 1 час.

Фурната се загрява предварително до 190 градуса. Тестото се разделя на две части (едната да е по-голяма от другата) и се разточва върху набрашнен плот на кори, според формата на печене. По-голямото парче се разстила върху дъното и стените на формата, като краищата покриват стените. Надупчва се повърхността с вилица.

Плънка: Стъблата на артишока се подрязват. Режи се 1/3 от върха на артишока. Отстраняват се твърдите външни листа. Разрязват се на половинки и се отстраняват всички мъхести сърцевини на артишока. Реже се на клиновидни парчета. Запарват се около 15 мин., докато омекнат.

Артишокът се смесва с магданозът, чесънът, солта и пармезанът. Поръсва се с маслото и зехтинът. Разпределя се равномерно по тестената повърхност. Покрива се втората половина. Паят се затваря като се прегънат краищата на корите навътре. Дупчи се с вилица. Пече се около 35-45 мин. до златистокафяво.

Източник: gotvach.bg

Последни новини