От х:

Днес в x:

Далаверите в Областно пътно управление Перник - Част втора!

Вчера ви запознахме по какъв начин ръководния състав на Областно пътно управление - Перник е взимало завишени бонуси върху заплатите си. Как е ставало това? Дали пък ръководството на ОПУ не е работило така, че всъщност да заслужи високите бонуси върху заплатите си?

Дали това е истина - преценете сами...

Като отговорно длъжностно лице в предприятие с особена важност за националната отбрана, директорът Сачански е трябвало да поддържа план за организационно-мобилизационна подготовка в предприятието. За целта същият е трябвало да има достъп за работа с документи с класифицирана информация. Оказва се, че Директорът Сачански не е имал достъп за работа с класифицирана информация в продължение на повече от година след като е бил назначен на тази длъжност. Повече от година той не намира време да попълни необходимите документи за да му бъде издаден документ за достъп. Ясно е, че през времето, през което той не е имал достъп до класифицирана информация-  план за организационно-мобилизационна подготовка в ОПУ-Перник не е съществувал!

Проверка на Националната агенция пътна инфраструктура (НАПИ)  установява, че Началничката на РПС – Трън, Станка Байкушева е подписвала количествно-стойностни сметки само по представени документи. Без проверка на място и без оценка за качеството на извършената от фирмите работа. В далаверата са замесени имената на гравитиращи около ГЕРБ лица и фирми, както и лица, приближени до сега действащи общински съветници от ГЕРБ. Същите са извършвали укрепвания на свлачища и ремонти на пътища със занижено качество и (разбира се) завишени цени!

На 1 Април 2010 г. на браншово ниво е бил сключен колективен трудов договор между НАПИ и синдикатите. В същия е било записано, че на всички работещи в предприятието се признава целият предишен трудов стаж - независимо дали е положен по заеманата в момента длъжност или не. В колективния трудов договор е залегнала и единна ставка от 1,2% на година за добавките за клас върху заплатите на работниците - без да се прави разлика между управляващ персонал и работници. Колективният трудов договор, обаче, е бил укрит от работниците в предприятието и никой от тях не е имал и ни най-малка представа, че такъв договор съществува! По закон - договорът е трябвало да бъде поставен на видно място за да може всеки да се запознае със съдържанието му. Но на практика юрист-консултката на предприятието не го е давала на никого дори при поискване. Независимо от сключеният колективен договор - на Емил Христов продължават да не се изплащат класовете за прослужено време. Сумите по този колективен договор са изплатени на Христов едва след като той заплашва Сачански със съд!

Любопитство буди и друг факт: През месец Април 2010 г. според отчетите на служебния афтомобил на Сачански същия е навъртял 1364 км. в градски условия и само 844 км. извън града! Колата е взимала Сачански сутрин от дома му и го е връщала вечер пак там. Излиза, че всеки от 22-та работни дни Директора на ОПУ трябва да е прекарвал минимум 2 часа в колата си, движейки се по градските улици! Тук може би далаверата се крие в завишения лимит за горивото при каране в градски условия? А може би не! Кой знае…

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини