От х:

Днес в x:

Кой лъже за пробитата стена на язовир Елена

Арендаторът на язовир "Елена" Красимир Бойчев показва къде е скъсана стената на водоема

След вчерашната публикация в Haskovo.net за пробитата стена на язовир „Елена” и надвисналата опасност над наводненото село Бисер още снощи на място са пристигнали тежки машини и шефове на много институции – Пожарната, Гражданска защита, Напоителни системи, Националната електрическа компания, Земеделието. Те са установили пробива в стената, както и заприщен преливник на язовира. Още снощи е започнала работата по отпушване на преливника, в резултат на което нивото на водоема е спаднало с 40 сантиметра. Очаква се днес да спадне с още половин метър.

Екип на Haskovo.net пристигна на място днес и завари багер, който разчиства преливника, работници, които секат дърветата и храстите надолу по дерето, в което се изпуска водата от язовира. Там е и дежурен екип на хасковската пожарна. „Нещата са точно така, както сте ги написали вчера”, признаха те, към мнението им се присъедини и арендаторът на язовир „Елена” Красимир Бойчев, който също бе там. Бойчев призна, че не е знаел за пробива в стената, видял снимката в Haskovo.net и изтръпнал.

„Спечелихме язовир „Елена” на търг през декември”, разказа за Haskovo.net той. „През януари установих, че в самия преливник има забити бетонни колове, има и бетонирана телена мрежа, която да не позволява на рибата да изтича в дерето. Това обаче е опасно, защото се превръща в бент и пречи на водата да се изтича. Според договора ми с общината съм длъжен да поддържам нивото на водоема на метър под преливника. Това обаче също е невъзможно, защото изпускателят е бетониран. Някъде в средата на миналата седмица язовирът е прелял. Това също е опасно, защото водата отнася пръст от стената и я руши. Не предполагах обаче, че има и пробив в нея. Видях снимката в Haskovo.net”, пристигнах намясто и се убедих, че е вярно, разказа Бойчев. Той обвинява предишните наематели на язовира. Посочи и имената им (засега ще ги спестим, защото не успяхме да се свържем с тях по телефона за да имат право на отговор по обвинението – б.а.).

Екипът ни не успя да се добере до пробива в стената, за да го снима, защото пътят дотам бе пресечен от преливника, превърнат в река. Но по думите на Бойчев положението днес е същото, както на снимката от вчера. Той поръчал четири камиона с баластра за укрепване на насипа.

Красимир Бойчев, който е и кмет на с. Тракиец, смята, че той отнася негативите заради предишните наематели, които са вършили безобразия. По думите му още миналата седмица е уведомил община Хасково за заприщения преливник и бетонирания изпускател. Без тях на практика няма как да се изпуска вода от язовира. Тоест при обилно снеготопене и прииждаща вода опасността да прелее и да скъса вече пробитата стена, е повече от реална заплаха. За което всъщност предупреди вчера Haskovo.net.

След думите на Бойчев повече от странно звучи вчерашното изявление на кмета на Хасково в агенция Блиц, че са „обходили метър по метър язовира” и лично уверява, че всичко е наред и няма никаква опасност.

Вчерашната публикация в Haskovo.net бе след писмо на читател, придружено със снимки. След внимателно разглеждане на фотосите и консултация със свои компетентни източници, Haskovo.net публикува материала.

Той предизвика истинска буря. Около 16.40 часа шефът на хасковската пожарна Николай Вълчев, заяви пред наш репортер, че негов екип преди 5 минути се върнал от язовир „Елена” и го уверява, че няма никаква опасност. Всичко било наред. Хората му наблюдавали денонощно водоема. Пред други издания пък Вълчев казва: „Някои журналисти са за затвора, защото всяват паника с публикуване на неверни факти. Стената не е скъсана”, твърди отговорно Вълчев. Виж едно от изявленията му тук.

Да, господин Вълчев, някои хора наистина са за затвора. И ако след случая със скъсаната стена на язовир „Иваново” отговорността се размива, в случая с язовир „Елена” отговорността е съвсем конкретна. Например тези, които сте пратили там и са ви докладвали, че всичко е наред. Защото не са видели пробитата стена. Също така не е зле да премислите и собствената си отговорност в случая, която по скромното ни мнение никак не е малка. Всяването на паника, което толкова ви ужасява, е за предпочитане пред броене на трупове. Да не говорим, че в случая не става въпрос за лъжлива паника, а за съвсем реална опасност, която ясно се вижда на снимките.

В язовир „Елена” се събира водата на общо седем по-малки водоема. Капацитетът му е малко под един милион кубика. В момента от преливника изтича по-малко от кубик в секунда. Багерът копае още, за да свали нивото му, за да изтича повече вода, за да намали количеството във водоема. Защото на практика няма откъде другаде да се източва – изпускателят е бетониран.

Тази сутрин в Елена е бил и кметът на Хасково Георги Иванов, по думите на Красимир Бойчев. Арендаторът уверява, че взема всички мерки за осигуряване на безопасността на водоема.

Да завърша с логичния въпрос: Щеше ли да се случи всичко това, ако Haskovo.net не бе алармирал за проблема на яз. „Елена” и пробитата стена? Или институциите щяха да продължават да ни уверяват, че всичко е наред? А след евентуална беля, да пази Господ, да си прехвърлят горещия картоф на отговорността?

Не е да не сме го виждали.

Тодор Кръшков

Пробивът в стената. Бойчев не знае кога се е случило това, видял снимката в Haskovo.net, после дошъл на място и се уверил, че е вярно
Телената мрежа, която е заприщила преливника и го е превърнала в истински бент
Багерът сваля още нивото на преливника, защото няма друг начин за източване на водата - изпускателят все още е бетониран
Работници секат храсти и дървета по коритото, по което се излива водата от яз. "Елена"
Панорамна снимка. Стената е вляво
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини