От х:

Днес в x:

Вълната сибирски студ причинява нови смъртни случаи и проблеми с трафика в цяла Европа

Вълната от лошо време предизвиква нови смъртни случаи, довежда до отменяне на полети в цяла Европа и създава затруднения в движението на континента, съобщава на интернет страницата си испанският Ел Мундо. В Испания в 49 провинции е обявено извънредно положение, предаде БГНЕС.

Общо на континента жертвите на студа до петък са над 500, докато бройката нараства ежедневно, най-често за сметка на бездомници. В Украйна смъртните случаи са вече 131. Това е страната с най-много загинали от студа, а над 1 800 пострадали са приети в болница. В Литва днес от студа са починали 3 души, съобщи държавната телевизия. Други седем са били приети в болница със симптоми на замръзване. През последните дни дефектни отоплителни инсталации и незагасени огньове са предизвикали многобройни пожари в балтийските страни. През последното денонощие трима души са починали в Унгария и 6 в Румъния, където общият брой достига 34 жертви на студа. В Гърция жена се е удавила в дома си, поради проливните дъждове, а стотици магазини и къщи са били залети от водата, която достигна до 2 метра в някои части на Пелопонеския полуостров.

В Италия студената вълна и снеговалежите причиниха 5 смъртни случая. Двама души са загинали, когато отгоре им е паднал от тежестта на снега навес, а в Южен Тирол двама са били засипани от лавина. В Остия, близо до Рим, бездомен украинец е измръзнал до смърт, съобщават властите. Над 120 000 в областта Лацио са без ток, а хиляди са блокирани във влакове и по пътищата.

Във Великобритания на летище Хийтроу са били отменени 380 полета, или една трета от планираните за неделя. Миналата година Хийтроу беше блокиран от падналия 10-сантиметров сняг, впоследствие бяха инвестирани 11 милиона лири стерлинги за нови системи за снегопочистване.

Във Франция последните жертви са двама болни от алцхаймер, а преди тях дете почина от хипотермия, след като падна в езеро, чийто лед се спукал, докато играело отгоре. В Босния на 100 км от Сараево е бил спасен сръбския баскетболен отбор "Хемофарм", чийто автобус е бил блокиран от снега в тунел в продължение на 30 часа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини