От х:

Днес в x:

Държавата поема 1 вноска от кредита на младо семейство

Младите семейства имат 1 причина по-малко да се притесняват за жилището си

Данъчни облекчения за млади семейства изтеглили ипотечен кредит е заложила за тази година приходната агенция. Достатъчно е единият от семейството да е под 35 години и бракът да е сключен преди тегленето на кредита. Заявлението пред данъчните съдържа само два документа-от работодателя за изплатени доходи и бележка от банката, че кредитът се обслужва. Данъчното облекчение обикновено е в размер равен на една вноска годишно по ипотечния кредит.

Подразбиращи се условия са, че двойката трябва да е била законно бракувана поне до края на 2011-та година, както и че единият от двамата трябва да декларира, че той няма да кандидатства отделно за същото облекчение.

Въобще, данъчните облекчения винаги се дават по едно, дори когато са предвидени 2, по два различни повода. Например ако подадете годишната си данъчна декларация по интернет, с електронен подпис, получавате 5 % отстъпка от дължимия за годината данък. Ако си платите накуп данъка до 10-ти февруари, то също получавате 5% отстъпка от целия размер. Дори да изпълните и двете условия обаче, взимате само едните 5 %, не може и двете отстъпки.

212 вече подадоха годишните си данъчни декларации, 74 от тях-с електронен подпис. Срокът за физическите лица да сторят това е до 2-ри май, за юридическите-2-ри април.

Другата новост е, че лицата които са останали без работа през годината или тези които са работили по два трудови договора, не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

При плащането на данъка, екстрата е че всякакви стотинки се закръглят на левче, в полза на клиента. Тоест ако данъкът ви е 50 лв и 99 стотинки, дължите на държавата точно 50 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини