От х:

Днес в x:

Спират прищявката секцио по желание

Мерки за затягане на контрола върху раждането чрез цезарово сечение/секцио/ ще предприемат от министерството на здравеопазването, анонсира новоназначения национален консултант по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски. На практика това означава проверка на всеки отделен случай на секцио в АГО-тата в страната. На теория, трябва да означава и проверка на гинеколозите извън АГ, които често дават направления за раждане чрез секцио. Публична тайна е, че много от тях се дават по желание на родилката, било защото иска безболезнено раждане, било заради някакъв вид „запазване“ на фигурата. Продължението на тази практика е, родилката да се изпраща в болница в друг град.

„В България секциото по желание не е разрешено законодателно“ уточни завеждащата хасковското АГО д-р Стефка Христова. Специалистът е принципен противник на този вид операция, защото смята че това е основната причина за смърт при родилките. „Все едно да искаш по желание да те оперират от апандисит“ даде пример лекаря. Нейното мнение се споделя и от почти всички капацитети в сферата. Въпреки предупрежденията обаче, значителна част от мамите настояват за интервенцията, а част от гинеколозите им помагат, добавяйки медицински причини правещи секциото наложително.

„Причините са абсолютни и относителни“ уточни д-р Христова. При абсолютните, раждането започва със секцио поради непосредствена опасност за живота на бебето или родилката. Така нареченото „цезарово сечение“ е разрез по дължината на долната част на корема на родилката. Плодът се изважда и разреза се зашива. Недостатъците на този начин са голямата опасност от инфекции, белег на корема или евентуална вътреутробна смърт на плода. Родилката се възстановява много по-бавно след секцио, отколкото с нормално раждане. Относителните причини за секциото са форсмажорни обстоятелства настъпили по време на раждането. Погрешно е схващането, че ако детето не е обърнато с главичката навън, трябва да се прави секцио. Дори и с крачетата напред, бебето може да се роди и по-нормален начин.

В Хасково обаче явно има не малко абсолютни и относителни причини. За миналата година със секцио са родени 23 % или приблизително ¼ /220/ от всички бебета.

В частни клиники обаче, процентът е много по-голям.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини