От х:

Днес в x:

Спират прищявката секцио по желание

Мерки за затягане на контрола върху раждането чрез цезарово сечение/секцио/ ще предприемат от министерството на здравеопазването, анонсира новоназначения национален консултант по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски. На практика това означава проверка на всеки отделен случай на секцио в АГО-тата в страната. На теория, трябва да означава и проверка на гинеколозите извън АГ, които често дават направления за раждане чрез секцио. Публична тайна е, че много от тях се дават по желание на родилката, било защото иска безболезнено раждане, било заради някакъв вид „запазване“ на фигурата. Продължението на тази практика е, родилката да се изпраща в болница в друг град.

„В България секциото по желание не е разрешено законодателно“ уточни завеждащата хасковското АГО д-р Стефка Христова. Специалистът е принципен противник на този вид операция, защото смята че това е основната причина за смърт при родилките. „Все едно да искаш по желание да те оперират от апандисит“ даде пример лекаря. Нейното мнение се споделя и от почти всички капацитети в сферата. Въпреки предупрежденията обаче, значителна част от мамите настояват за интервенцията, а част от гинеколозите им помагат, добавяйки медицински причини правещи секциото наложително.

„Причините са абсолютни и относителни“ уточни д-р Христова. При абсолютните, раждането започва със секцио поради непосредствена опасност за живота на бебето или родилката. Така нареченото „цезарово сечение“ е разрез по дължината на долната част на корема на родилката. Плодът се изважда и разреза се зашива. Недостатъците на този начин са голямата опасност от инфекции, белег на корема или евентуална вътреутробна смърт на плода. Родилката се възстановява много по-бавно след секцио, отколкото с нормално раждане. Относителните причини за секциото са форсмажорни обстоятелства настъпили по време на раждането. Погрешно е схващането, че ако детето не е обърнато с главичката навън, трябва да се прави секцио. Дори и с крачетата напред, бебето може да се роди и по-нормален начин.

В Хасково обаче явно има не малко абсолютни и относителни причини. За миналата година със секцио са родени 23 % или приблизително ¼ /220/ от всички бебета.

В частни клиники обаче, процентът е много по-голям.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини