От х:

Днес в x:

Директорът на ФСГ: Не ми трябват с опит, искам млади учители

Директорът Цанко Цанков предпочита да работи с млади учители

Пред стар и опитен учител и току що завършил университет, предпочитам младия преподавател. Това заяви Цанко Цанков директор на хасковската Финансово Стопанска гимназия „Атанас Буров“ по повод избухналия вчера скандал с отхвърлени учители, кандидатствали за работа в гимназията. За тази година в Икономиката били обявени 5 свободни позиции, за които се явили преподаватели с многогодишен стаж. Макар че за всяко място имало от 5 до 8 кандидата, неизменно били избирани неопитни учители, някои с различна специалност, от тази по която ще преподават. Решението било само на директора.

Директорът има право да решава еднолично назначенията, съгласно инструкция №2 в закона за народната просвета. Не е задължен да свиква комисии или да се допитва до който и да е било. Макар в системата на образованието да има Главни учители, които взимат по-големи заплати именно за обучение и оценка на младшия педагогически състав. Оценката на новия педагогически състав обаче очевидно не влиза в задълженията им.

В Икономиката има 3-ма главни учители Маргарита Панушева, Костадин Иванов и Сийка Лавчева.

Haskovo.net се опита все пак да изведе някакъв обективен критерий по който стават назначенията в системата. Г-н Цанков и началникът на РИО Иван Панайотов признаха, че няма такава унифицирана „процедура“. Само съответствие с кодекса на труда. Тоест, нужното образование и.... личната преценка на директорът. Който в Икономиката предпочита млади учители, необременени с лоши навици. „Докога да чакат те? Докато старите се пенсионират и излязат от системата ли “ попита Цанков. И посочи, че средната възраст на учителите във Финансовата гимназия е цели 49 години. С мотива подмладяване, е била предпочетена измежду 8 души Добринка Димитрова с 2 год стаж и Венелина Тодорова, току що завършила ВУЗ, измежду 6-ма кандидати.

„Ще се научат, имаме качествени преподаватели, които ще и помагат,“ допълни Цанков и изброи имената на Главните си учители.

Излиза, че г-жа Тодорова ще се учи, докато учи. Г-н Цанков пък е може би единственият мениджър, който доброволно се отказва от опита на подчинените си.

Но от друга страна, неопитните няма как да натрупат опит ако се пренебрегват.

Началникът на инспектората Иван Панайотов пък взе отношение по ситуацията, в която пресния висшист Венелина Тодорова, ще преподава статистика, макар че е завършила маркетинг.

За да си учител в професионална гимназия, било достатъчно учителят да е изучавал предмета в учебната програма на висшето си, дори и то да е различно. Статистиката била семестриален изпит в специалността Маркетинг.

Освен това има и целесъобразност:

„В професионалните гимназии има купища дисциплини. Не може за всяка да се назначава конкретен човек-за заварчик, за шлосер и пр.“ В такъв случай учителят няма да направи хорариумът за щат-720 часа годишно -допълни г-н Цанков. Затова, току що завършилата студентка, ще преподава по Маркетинг, Иконометрия и Статистика.

Директорите имат пълна свобода да оперират с делегираните бюджети и с кадровата политика. Приема се, че ще търсят най-добрите учители, защото това означава повече деца и повече пари.

А ако директорът не е толкова добронамерен? Заминава си, категоричен бе Панайотов. И даде пример с директорката на харманлйското СОУ „Неофит Рилски“. Г-жа Мургова не успяла да се сработи с учителите, с родителите, общината, дори и синдикатите. Завалели жалби от учители. На тази база Инспекторатът направил пълна проверка и се стигнало до отстраняването на директора. Без конкретно основание обаче, съдът връща уволнените. Така се получават тези преразходи за обезщетения, каза Панайотов визирайки изплатените 22 хиляди лева от бившата оздравителна гимназия в Минерални бани на съкратени свои служители.

Означава ли това, че директорът там не си върши работата? „Не съвсем“ призна Панайотов, като каза че критериите по които се оценява един директор са много по-комплексни. Като един от съставителите на новия закон в образованието, г-н Панайотов изрази надеждата, че нещата ще се променят със ситуирането на новата структура-Общественият съвет. Този орган ще извършва всяка година атестация/оценка/ на работата на директорите. В него ще влизат представители на общините и родители. Те ще имат решаващата дума, макар да не са специалисти. „Родителите са основните потребители на образованието, а общините са първостепенни разпоредители с бюджетите на училищата“.

Новият закон ще бъде готов за обществен дебат до дни. Планира се да действа за следваща учебна година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини