От х:

Днес в x:

Вируси повалят по 2000 души седмично. Преглед на националния печат

24 часа": Данъчните проверявали и транспортната фирма на Ивана

Доходите на фолкпевицата Ивана от транспортната й фирма ЕТ "Валтик-И. К." също са били предмет на данъчна ревизия.

Както стана ясно в края на миналата седмица, певицата дължи на държавата 45 508 лв. налози.

Според справка по делото в Бургаския административен съд доходите от транспортната фирма са доста по-скромни от хонорарите на Ивана за участия като музикален изпълнител, установи репортерска проверка.

4432 лв. били декларирани от транспортната фирма, чийто едноличен собственик е Иванка Калудова (Ивана - б.а.) за 2006 г., а от музикалните си изяви за същата година тя декларира 76 000 лв.

За 2007 г. певицата обявява приходи от концерти и други участия в размер на 68 900 лв. и съответно 1017 лв. от транспортната фирма, с която според запознати се занимава баща й.

Данъчни не откриват нарушения при плащането на патентния данък за дейността на "Валтик-И. К.", но относно доходите й като певица проверката завършва с ревизионен акт.

Всъщност ревизията на доходите на Ивана започва на 9 март 2010 г. Проверката обхваща цялата 2006 г. и периода от 1 януари 2007 до 31 декември 2008 г., като за различните данъци периодите по месеци са различни.

 

„24 часа": Пияни шофьори с 90 минути за повторен тест

МВР планира да ограничи възможността пияните шофьори да искат допълнителни кръвни изследвания, става ясно от проект на нова наредба, пусната за съгласуване с останалите министерства.Според проекта на документ се намалява времето, в което може да се прави контролен тест на получените от дрегер .

„Труд": Половин България не е готова за снега

Половин България може да остане блокирана под преспи още при първия сняг. Поради лоша организация или липса на пари и тази година зимата е на път да изненада доста от кметствата.

Тежък сезон заплашва областния град Видин поради огромни дългове на общината. Концесионерът по чистотата не може да купи необходимите материали и да подготви техниката, тъй като кметството му дължи 1 млн. лева.

Подобна е ситуацията и в пловдивската община Родопи, която дължи на концесионера по чистотата 1,250 млн. лева.

В Смолян общината се кара с пътното управление кой и срещу каква сума ще чисти републиканските пътища. Русенски кметове все още чакат пари от държавата за почистване на шосетата.

Първият сняг падна по високите части на планините, а след като замириса на студ, кметствата започнаха да мислят какво ще правят през зимата. Според прогнозите на синоптиците сняг в градовете ще завали през ноември. Но проверка на "Труд" в цялата страна показа, че както всяка година, и тази зимата ще изненада голяма част от кметствата.

Още повече че голяма част от управниците са в отпуск, тъй като са кандидати за местните избори.

Проверка на "Труд" показа, че за пореден път на много места организацията е лоша и има проблеми с липсата на пари за зимно чистене. В голяма част от кметствата обаче стягат снегорини, камиони, багери. Тази година в голяма степен няма да бъдат изпълнени изискванията на ЕС за намаляване на запрашеността и срещу ледовете ще се използват пак пясъчни смески.

 

„Труд": Вируси повалят по 2000 души седмично

Вълна от вируси поваля по 2000 души седмично. Заразите, които предизвикват инфекции на дихателните пътища, разболяват по 50 души на всеки десет хиляди от населението. А преди две седмици заболеваемостта бе двойно по-ниска - 25 души на десет хиляди българи, показват данните на Центъра по заразни и паразитни болести.

Това съобщи за "Труд" в сряда проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

"Всяка година в есенния сезон задължително започват да се разпространяват по-интензивно вируси, но те не са грипни", подчерта професорката. В момента циркулира една много голяма група зарази, която включва парагрипни, корона вируси, риновируси и др. Те протичат с висока температура, отпадналост, хрема, кашлица, болки в гърлото.

 

„Стандарт": Турция - рай за шопинг маниаци

Истински рай за шопинг маниаците предлагат есенните разпродажби в Турция. Цените на марковите летни и пролетно-есенни колекции са намалени с до 90%. В същото време силният лев спрямо турската лира прави пазаруването още по-изгодно. Ако допреди година разменният курс на двете валути се движеше близо до 1 към 1, сега парите на съседите са изгубили 20% от стойността си. Така с 80 родни стотинки си взимате 1 турска лира и пазаруването става още по-изгодно. Маркови дънки например, които в края на лятото се търгуват по 30-40 лири, ви излизат на цени от 24-32 лева, при това в представителните магазини, които предлагат само една марка и са гарант за качество. Дамските и мъжките тениски с къс или дълъг ръкав се продават на цени от 5 до 20 лири, или 4-16 лв. Ако искате да си купите бански за следващото лято, и тук намаленията достигат по 75%. Малко по-неизгодно е да си пазарувате обувки, защото дамски чехли с намалението в края на сезона струват 50-60 лв. Ако си падате по по-спортните модели обаче - спокойно. Разноцветни кецове в най-разнообразни модели и с перфектно качество можете да си намерите за 20-30 турски лири, или 12-24 лв. Туроператорите също предлагат евтини варианти за екскурзии до Турция. Ако пък отидете до някои от турските курорти, можете да съчетаете шопинга с приятна разходка с яхта.

„Стандарт": Трус изкара Варна по бели гащи

Трус със сила 4,1 по Рихтер изкара хората по Черноморието по бели гащи посред нощ. Земетресението стресна жителите на Добричка и Варненска област малко преди 23 ч във вторник. Високите етажи на кооперациите се разлюляха за секунди, но жителите уплашени изскочиха от апартаментите и се разтичаха по етажите. Най-силно трусът бе усетен в Шабла и околните села, защото по данни на сеизмологичния център при БАН епицентърът е бил на няколко километра в морето между селата Езерец и Крапец.

В сряда доскорошните кметове на двете шабленски села Петранка Георгиева на Езерец и Емил Яков на Крапец увериха, че никъде няма никакви поражения, но все пак хората са се стреснали. По думите на Георгиева основно жителите на Езерец се притеснявали да не се повтори земното люлеене. Яков пък сподели, че единствено рибарите в Крапец се надяват благодарение на труса морето да е напълнило мрежите с риба. "Обикновено, когато има трус с епицентър в морето и се вдигне вълна, мрежите, които са в морето, се пълнят с риба", разказа Яков.

Стреснати, шабленци са излезли от домовете си за кратко през нощта, каза изпълняващият длъжността кмет на Шабла Мариян Жечев. Предвид силния трус от 5 по Рихтер, който разлюля Шабла на 5 август през 2009 г., сутринта в сряда общината съставила комисия, която извършила оглед на всички вече ремонтирани сгради, пострадали от труса тогава, каза Жечев. "Никъде няма поражения. Ремонтите са качествени", каза той и добави, че до ранния следобед в общината е имало само един сигнал от жител на Шабла, но при огледа е установено, че щетите на имота му не са от труса, а от лошо стопанисване.

„Монитор": Всеки пети на помощи мами държавата

От началото на годината досега 7800 човека са опитали да измамят държавата, като са се записали за социално слаби, а в същото време са заработвали на черно. Общо помощ от хазната според Закона за социално подпомагане получават 46 238 безработни в трудоспособна възраст, но близо една пета от тях са отказали т.нар. общественополезен труд, без който помощите се губят.

„Монитор": БДЖ загробена от Мутафчиев и сие

Най-бруталното ощетяване и разграбване на БДЖ се е случило по време на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев. Това съобщиха за „Монитор" източници от дружеството, които познават в детайли проверките, извършвани в компанията, за да стане ясно в кой период от нейната експлоатация какво е било ограбено.

„Дневник": Пълна промяна в агроцелите на ЕС

Основната част от общите субсидии за земеделие в ЕС - директните плащания към фермерите, ще бъдат изравнени за отделните държави членки, като се премахне т.нар. исторически подход, осигуряващ до момента по-голям бюджет на старите страни членки. Това ще облагодетелства новите членки, сред които е и България, предвиждат новите цели в общата селскостопанска политика за 2014 - 2020 г., представена от ЕК днес

Бюджетът на ЕС за селско стопанство ще продължи да е около 55 млрд. евро годишно, но те ще се разпределят по по-различен начин. Подпомагане на малки фирми, млади фермери, иновативни, научни и екологични проекти ще са основен приоритет за развитие на селските райони в отделните страни. Във фокуса на новото финансиране попадат още схемите за застраховане и организациите и сдружения на производителите.

Брюксел планира кризисен резерв от 3.5 млрд. евро и механизъм за бърза реакция на ниво ЕС при резки и тежки смущения на агропазара. Сред новите мерки е и опростяване на контролните системи в отделните държави. Зелени сдружения, сред които и "Приятели на земята", обаче настояват за повече средства, отделяни за екологични цели в новата селскостопанска политика.

 

„Сега": Брюксел прецаква България и с европарите за земеделие

ЕК предприема спорни реформи в земеделския сектор, които сериозно ще накърнят интересите на българските фермери. Планът на Брюксел предвижда след 2013 г. да има таван на субсидиите за обработвана земя - до 300 000 евро на стопанство, европомощи да получават само т. нар. "активни" фермери, а земеделците в новите държави членки да продължават да получават по-ниски дотации от колегите си в Западна Европа до 2016 г. Освен това по-новите агрофирми в България и в другите страни от ЕС ще бъдат отрязани от субсидии за площи.

Това стана ясно вчера по време на представянето на проектопредложенията за реформа на Общата селскостопанска политика, които трябва да бъдат окончателно одобрени до март 2013 г.

При директните плащания (субсидиите за обработване на земя) от 2014 г. ще действа ново правило - те няма да се отпускат на предприятия, създадени и получавали помощи след 2011 г. Това е съчетано с другото нововъведение - европомощта за площ за една ферма да не превишава 300 000 евро годишно. Идеята е да се прекрати практиката с евросубсидии да се създават агромилионери и да се гарантира, че парите ще стигат до повече земеделци.

 

„Дума": Банка вече продава мотрисите на БДЖ

Германската банка KfW, която е сред най-големите кредитори на БДЖ и заплаши превозвача, че може да продаде 25 от 50-те електрически мотриси "Сименс Дезиро", вече ги е предложила за продан. Това стана ясно вчера от думите на изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев. Мотрисите са залог по заем от банката, с който те са купени. Неизплатени по заема остават 240 млн. лева, а в просрочие от миналата година са 50-60 млн. лева, обясни Недев. Затова според него е логично банката вече да ги е предложила за продан, за да си събере задълженията. "Няма как да ги спрем, на този етап нямаме пари да се разплатим с банката, но преговаряме, това не се случва бързо", каза Недев. 25-те мотриси са половината от новия подвижен състав на железницата, с който се обслужват най-натоварените крайградски маршрути.

Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев инвентаризация от 2010 година показвала, че 650 вагона липсвали от БДЖ. Сега стои въпросът кой отговаря за липсващите в момента 650 вагона, за които протоколът все още не е подписан, заяви Мутрафчиев. Той каза още: "Мислите ли, че тази полицейска власт нямаше да подведе под отговорност материално отговорните лица в БДЖ, ако при идването им имаше липса на 650 вагона."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини