От х:

Днес в x:

Засякоха потенциално опасна за Земята комета

Следи от неизвестна и потенциално опасна за Земята комета са открили астрономи от САЩ и Финландия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Те смятат, че става въпрос за дългопериодична комета, която при следващите си завъртания около Слънцето ще навести нашата планета през 2016 или 2023 г., а след това подобна вероятност ще има не по-рано от 2076 г.

Учените продължават изчисленията си, за да дадат точен отговор на въпроса колко голяма е вероятността кометата да се сблъска със Земята, предаде БТА.

Малки метеороиди, оставили следа в земната атмосфера на 4 февруари, всъщност представляват неизвестен досега метеорен дъжд. Установено бе, че метеорният поток е дошъл от звездата Ета Драконис в съзвездието Дракон и по своите характеристики съответства на фрагменти от дългопериодична комета, която не фигурира в каталозите на небесните тела, съобщава сайтът Space.com. Сложността се състои в това да се определи минала ли е кометата край Земята или се приближава към нея.

"Ако метеороидите могат да се блъснат в нашата планета, то и кометата може да го стори, заяви Питър Дженискенс от изследователския център Еймс на НАСА в Мофет фийлд, Калифорния, и института СЕТИ в Маунтин вю. Засега не знаем минала ли е кометата край нашата планета или не."

Дженискенс е извършил изчисленията заедно с финландския астроном Еско Лютенен. Според учените подобен поток, произлизащ от комета, залива Земята 1-2 пъти на всеки 60 години. Той е невидим извън орбитата на нашата планета. Потокът демонстрира присъствието си, когато се доближава до траекторията на движение на Земята и е на относително малко разстояние от нея. Като се вземат предвид съществуващите данни, вероятността кометата да се сблъска с нашата планета е малка, смята Дженискенс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини