От х:

Днес в x:

Нашите ченгета по-умни от Буш. Преглед на националния печат

„24 часа": Герой не съм. Яд ме е, че от спрели коли гледаха отстрани

Кметът на Чирпан Васил Донев е внесъл предложение до общинския съвет 28-годишният Стефан Иванов да стане почетен гражданин на града. Стефан е един от първите, влезли в обърнатия автобус на магистрала "Тракия" в зловещата нощ срещу 15 юни, за да загаси огъня в двигателя.

"Не исках да се шуми около мен. Бягам от камери и микрофони, но колегите ме издадоха на медиите", обяснява Стефан. Чирпанлията се оказа загадъчният мъж, за когото всички говореха след трагедията, но никой не знаеше името му. От Гражданска защита казаха, че човекът бил с работни дрехи, а колата му имала старозагорски номер.

"Работя като механизатор във фирма за замразени плодове и зеленчуци. Сега е жътвата на граха. Тогава се връщахме от нивите в с. Злати трап, спряхме комбайните малко след полунощ. В буса бяхме 4-ма души, сигурно карахме на 600-700 м след автобуса. В един момент виждам огън напред. Помислих, че се е запалила кола, но един човек ми извика, че гори автобус. Аз съм син на пожарникар и знам, че в такъв момент трябва да се действа бързо. Грабнах пожарогасителя на колата и викам на колегата Емил да ми свети с фаровете на буса", разказа Стефан вчера.

„Труд": Лъчезар Иванов в конфликт на интереси

Депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов е нарушил закона за конфликт на интереси, тъй като за медицински консултации е взел хонорар от 131 000 лв., но не го е обявил в декларацията си. Това обясниха пред "Труд" народни представители от правната комисия.

Бившият лидер на столичната организация на ГЕРБ заработил сумата по договори със застрахователната компания "Евроинс" и охранителната фирма "Секюрити груп алфа" за периода 1 септември 2009 г. - 31 август 2010 г. По договора с "Евроинс" през 2009 г. Иванов е получил около 10 000 лв. за консултации по здравни застраховки за чужбина. Останалите пари са от "Секюрити груп алфа".

На 16 юли 2009 г. д-р Иванов отбелязал в декларацията по закона за конфликт на интереси, че няма сключени договори с "лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните в кръга на правомощията или задълженията му по служба решения". При подписването на договорите с двете фирми по-късно същата година той обаче е бил задължен отново да подаде декларация. Така предвижда чл. 12 от закона: "Лицето, заемащо публична длъжност, подава декларация за настъпила промяна в обстоятелствата".

„Труд": Покойник и вуйчото на Сидерова държали офшорките на "Атака"?

Вероятните собственици на офшорките на Сейшелските острови, към които кандидат-депутати от "Атака" са подписали договори за поръчителство за 150 000 евро, са покойник и вуйчото на Капка Сидерова. Това твърдят в писмо до медиите тримата отцепници от групата на националистите Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Огнян Пейчев. Тримата независими депутати обясняват, че вероятните собственици са Христо Косев Христов и Камен Тодоров Петров. Това показало тяхно съвместно разследване с журналисти, които обаче не са назовани в писмото.

Христо Косев Христов бил собственик на две офшорки - "Сангрия" и "Галатея трейд груп". Той починал преди около година. Според съседите му бил изявен привърженик на "Атака". Камен Тодоров Петров имал 3 офшорни фирми - "Фрийланд холдинг", "Компаунд мениджмънт" и "Аутсорсинг Фасилити". Според независимите депутати разследващи журналисти установили, че в София имало само един мъж с тези имена. Бил на 66 г. и работел като портиер на партия "Атака" в централата на улица "Врабча" 1. Човекът бил вуйчо на Капка Сидерова, съпруга на лидера на националистите Волен Сидеров.

„Стандарт": Нашите ченгета по-умни от Буш

Родните ченгета трябва да са по-умни от Джордж Буш-младши. Мераклиите за ръководни постове трябва да изкарат най-малко 75 точки на теста за интелигентност. Това е едно от условията за прием на курсанти в академията на МВР, известна в миналото като школата в Симеоново. Точно 75 точки на IQ теста имал Буш, преди да стане президент на Щатите.

У нас средните нива на интелигентност са между 80 и 106 IQ. Хората с коефициент над 140 се смятат за гении. Нивата за кандидат-курсантите били леко снижени, защото преди теста за интелигентност те били подлагани на допълнителен стрес с покриването на физически нормативи и медицински изследвания. Мераклиите за висши полицаи и пожарникари минават и през тежки физически и психологически изпити. 1866 са кандидатите за пагон тази година. Те се борят за 135 места, обяви ректорът на МВР академията доц. Йордан Пенев. Това означава, че за едно място се бият 14 младежи..

„Стандарт": Бойко реже депутати за кметове

Бойко Борисов хвана писалката и задраска част от депутатите с мераци за кметове. "Не само че одобрявам кандидатите. Когато трябва да се махат или да се зачеркват в листите - това на мен най ми отива да го правя", обяви премиерът пред bTV сутринта. Думите му изправиха на нож част от герберите, които напират да играят за кметове. Премиерът обаче съвсем попари редиците на своите, като заяви, че събира информация как са работили общинарите на ГЕРБ през последните 4 години от обикновените хора - от рибари и баничари. "Вчера с едни много симпатични хора се запознах и научавам много интересни неща от тях. И с опита, който имам, и това, което знам, спокойно мога да взема решение", отсече Борисов. Гербери признаха, че Борисов е спрял депутатски мераци за кметския стол. Масово парламентаристи бяха номинирани по места за кандидат-градоначалници. Премиерът обаче вече е набелязал част от фаворитите за изборите наесен и зачеркнал доста от издигнатите депутати, научи "Стандарт".

„Монитор": Лов на таратайки по малките автогари

Масови проверки за годността на старите автобуси започва автомобилната администрация в цялата страна. Това съобщи вчера зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който откри акцията. Колкото по-отдалечено и по-малко е населеното място, в толкова по-окаяно състояние е автобусният му транспорт, коментира зам.-министърът. Той обяви, че до два дни стартира национална кръгла маса с всички представители на автомобилния бранш, които да търсят начини за повишаване на сигурността при превоза на пътници и обновяване на автобусния парк. Всеки, който не отговаря на изискванията за безопасност и няма доказателства кога и къде е преминал технически контрол, ще бъде спиран от движение, категоричен бе Кичев.

„Монитор": Метрото качва 460 000 догодина

460 000 пътници на ден ще се возят със столичното метро догодина. Тогава в експлоатация ще бъдат пуснати две отсечки - от жк „Надежда" до кв. „Лозенец" и от жк „Младост" до бул. „Цариградско шосе". В момента с първия лъч на подземната железница пътуват около 190 000 души дневно. Мотрисите ще возят от „Надежда" до „Лозенец" през август, а линията от „Младост" до „Интер Експо Център" ще заработи още през април, обясни пред „Монитор" председателят на общинското предприятие „Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

„Монитор": Безплатни консултации пресичат частните уроци

Безплатни консултации ще слагат край на частните уроци. Една от най-големите школски моди е на път да остане в историята, след като просветното министерство въведе нова стратегия за по-силно представяне на учениците на националните изпити от следващата учебна година. Според нея учителите ще са длъжни да дават безплатни консултации в удобно за учениците време след или преди редовните часове..

„Дневник": "Нежна революция" заради изрисувания паметник

Държавата срещу анонимния художник, който преобрази Паметника на Съветската армия - така изглеждаше днес реакцията срещу акцията, която спечели одобрението на хиляди софиянци.

На третия ден от новата визия на монумента софийската районна прокуратура реши да образува досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител, а общината намери бързо "евтина фирма", която да почисти графитите още тази сутрин.

Акцията трябва да започне днес в 8.30 ч. Коментарите и действията на властите веднага предизвикаха реакции и в интернет се появиха пет групи в подкрепа на изрисувания монумент. Във "Фейсбук" над 1700 души (към 19.30 в понеделник вечер) се обявиха срещу измиването. Паметникът, който преди години беше заплашен от събаряне, отново разгоря дискусията за символите на миналото.

„Сега": ГЕРБ пак саботира забраната за строежи в заменените гори

Втори месец министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите и на практика позволява строежите в горите, взети със замени, показа проверка на "Сега". За да влезе в сила забраната за строежи, наложена след силен обществен и медиен натиск, до един месец след публикуването на закона агроведомството трябваше да обнародва в "Държавен вестник" всички имоти, придобити със замяна. Две седмици след като това се случи, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията трябваше да отразят по картите и регистрите си ограниченията за строеж и препродажба върху заменените гори.

Законът бе публикуван в "Държавен вестник" на 8 март, т.е. процесът трябваше да приключи до 22 април. Министър Мирослав Найденов обаче не само не е спазил срока, но и до вчера не бе публикувал нито една порочна сделка. Затова и агенциите не могат да приложат ограниченията върху тези масиви и да ги защитят от препродажба и започване на застрояване. "На практика от 8 април насам върху тези масиви няма никаква защита и новите им собственици са могли да стартират процедура по смяна на статута на земята", обясниха пред "Сега" юристи.

„Дума": Властта разпродава ценни държавни имоти

Властта се готви да разпродаде и последните ценни държавни имоти, собственост на няколко дружества. Със скандална промяна в закон ГЕРБ предвижда да извади от забранителния списък за приватизация "АДИС" ЕООД, "Аудиовидео Орфей" ЕАД, "Български пощи" ЕАД и "Военно издателство" ЕООД.

Целта е последните апетитни имоти, които в момента са собственост на държавата, да отидат в частни ръце. Освен това от приватизацията в бюджета на държавата ще влязат свежи пари, и то точно преди изборите.

Изключително ценно дружество е Агенцията за дипломатически имоти в страната, която държи и стопанисва обекти за нуждите на дипломати и институции. В капитала на "АДИС" влизат 630 апартамента, почивни станции на Черноморието и в планински курорти, десетки резиденции. Сградният фонд на "Български пощи" също е апетитна хапка, а с приватизацията на дружеството той също може да бъде разпродаден.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини