От х:

Днес в x:

ООН обяви достъпа до интернет за основно човешко право

Достъпът до интернет, особено във времена на политически кризи и вълнения, е основно човешко право. Това се казва в доклад на Организацията на обединените нации (ООН), оповестен в края на миналата седмица.

„Улесняването на достъпа до интернет за всички хора, с колкото е възможно по-малко ограничения на онлайн съдържанието, трябва да бъде приоритет за всяко правителство”, се казва в доклада, създаден от Франк Ла Ру, специален докладчик на Съвета за човешки права към ООН.

„…Уникалните характеристики на интернет, които позволяват на хората да разпространяват информация мигновено, да се самоорганизират и да информират света за случаи на несправедливост и неравенство, са създали страх сред правителствата и силните на деня”, казва Ла Ру.

Докладът му настоява държавите да избягват или да променят всякакви закони, които „допускат възможността потребителите да бъдат изключени от интернет достъп”.

Ла Ру заявява, че е притеснен от скорошни решения на Франция и Великобритания, които приеха закони за изгонването от интернет на обвинени нарушители на авторските права.

Според доклада на ООН достъпът до интернет включва както свободния информационен поток, така и наличието на инфраструктура, като кабели, модеми, компютри и софтуер.

Свидетели сме на ограничаването на достъпа до интернет от страна на правителства, срещу които се организират бунтове. В петък, след като конфликтът в страната ескалира, Сирия загуби достъпа си до Световната мрежа. По подобен начин египетското правителство блокира онлайн достъпа в първите дни от революцията, а интернет връзката в Бахрейн се забави, когато в страната започнаха демонстрации.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини