От х:

Днес в x:

Бизнесът уволнява, за да вдига заплати. Преглед на националния печат

"Монитор": Страсбург ни отваря вратата към Шенген

Европарламентът ще приеме вероятно с голямо мнозинство доклада за готовността на страната ни за членство в Шенген  на заседанието си в Страсбург утре. Това прогнозира пред „Монитор" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той напомни, че според документа България е покрила техническите изисквания за членство в единната зона. В доклада са отразени и резултатите от последната проверка на границата ни с Турция, които констатираха, че контролът  отговаря изцяло на шенгенските изисквания, а това означава, че сме изпълнили и последните препоръки към нас отпреди това.

"Стандарт": Кунева скара Станишев и Първанов

Кандидатурата на Меглена Кунева за президент е докарала полярна зима в отношенията между държавния глава Георги Първанов и соцлидера Сергей Станишев. За драмата разказаха червени депутати пред "Стандарт" вчера. През това време инициативен комитет от 53-ма души издигна кандидатурата на бившия ни еврокомисар за "Дондуков" 2.  
Конфликтът между Първанов и Станишев бил заради опитите на соцлидера да прокара Кунева за лице на социалистите на предстоящите избори тази есен. Според запознати преди десетина дни президентът и соцлидерът са имали неофициална среща. На нея обаче те не постигнали споразумение по горещата тема. В лагера на социалистите се пускат хапливи коментари, че Първанов изложил политически мотиви против подкрепата на БСП за Кунева, а Станишев лобирал в полза на дамата от корпоративни интереси.

"Новинар": "Ал Джазира": Бежанците в България мизерстват

Група афганистанки и децата им са обявили гладна стачка в знак на протест срещу нехуманните условия в Центъра за временно настаняване в Бусманци. Това заявиха самите те пред телевизия "Ал Джазира". Медията направи репортаж, посветен на условията, при които пребивават бежанците в страната ни, и реалността у нас с оглед на аспирациите ни да се присъединим към шенгенското пространство.

"Искаме свобода. Нашите деца не са яли от три дни. Искаме да знаем каква ще е съдбата ни. Не разбираме какво се случва с нас. Това е мъчение. С какво го заслужихме?", казва през сълзи едната афганистанка на репортера от катарската телевизия.

"24 часа": Кирчо Киров тайно в Судан, връща трима отвлечени

Тримата български пилоти, отвлечени в Дарфур през януари, са били освободени вчера след нощна операция на суданските специални части, планирана по време на тайни преговори между шефовете на българското и суданското разузнаване. Това съобщи вчера за 24 часа източник от Хартум. Директорът на НРС ген. Кирчо Киров заминал тайно за Африка последните дни на май, където се срещнал с колегата си ген. Ата ал Маула. Отвлечените в Судан трима български пилоти са освободени след петмесечен плен, съобщи за 24 часа вчера на обед източник от Хартум. Новината бе потвърдена минути по-късно.

"Труд": Кметица проверява секс скандал при ватманите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова спешно разпореди проверка в „Столичен електротранспорт" - депо „Красна поляна", във връзка с писмен сигнал от служители за нарушаване на трудовата дисциплина, съобщи БНР.

Ватманите от Втори трамваен парк в "Красна поляна" са се оплакали от непрестанен психически и сексуален тормоз от страна на началник "Експлоатация" в депото - Живко Бодуров. Недоволните служители са представили документи за доказателство.

Според сигнала тормозът продължава две години. Две служителки са подали жалби за сексуален тормоз срещу шефа си в депото. Пострадалите са изпратили жалбите си до Комисията за защита от дискриминация, ръководството на "Столичен електротранспорт" и Софийска районна прокуратура.

"Новинар": Лечков на съд за дискриминация, изгонил роми от хотела си в Сливен

Кметът на Сливен Йордан Лечков може за пореден път да застане пред съда. От партия ДРОМ съобщиха пред "Новинар", че ще подадат сигнал в прокуратурата и в комисията за защита от дискриминацията за пораждане на расова омраза и проява на дискриминация от страна на сливенския кмет. Причината да бъде сезирано държавното обвинение е, че група роми в Сливен са били изгонени от управителката на хотел, който по думите на лидера на ДРОМ Илия Илиев е собственост на Лечков. През уикенда Илиев е провел среща с хора от общността в Сливен в заведението на въпросния хотел. По думите на лидера на ромската партия там са били около десетина представители на малцинството. Докато разговаряли, кметът на Сливен минал два пъти покрай тях. Малко след това управителката, която според Илиев е роднина на Лечков, дошла при ромите и през зъби им казала да напуснат. Те я попитали защо ги гони. Тя отвърнала, че има много гости в заведението и те не можели да останат там. Хората от групата отказали да напуснат и поради това управителката ги заплашила, че ще ги изведе насила с охрана. Заради държанието й от групата се обадили на органите на реда.

"Стандарт": Бизнесът уволнява, за да вдига заплати

44 милиона лева трябва да осигури бизнесът заради повишението на минималната работна заплата от 1 юли. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че възнаграждението ще бъде вдигнато от 240 на 270 лева, като кабинетът ще гласува предложението на заседанието си утре.
Бизнесът не прие с радост новината за по-висока минимална заплата и веднага изчисли парите, които допълнително трябва да намери. Сметката е направена на базата на 102 хиляди работници в частния сектор, които в момента получават 240 лв. Ръстът с 30 лева до 270 ще струва на работодателите точно 36,9 млн. лв. допълнително, а по-голямата осигурителна вноска - още 6.6 милиона. Тези разходи в повече обаче са само за заетите на минимална работна заплата.

"Труд": Пътната агенция осъдена за смърт в дупка

Апелативният съд в Пловдив е постановил Националната агенция "Пътна инфраструктура" да плати 160 000 лева обезщетение на семейство, чието дете загина при катастрофа заради огромна дупка на платното. Делото е заведено от родителите на 6-годишния Георги Костов, който почина при катастрофа през септември 2007 г. между пловдивските села Сухозем и Стрелци. "Парите няма да върнат детето, но нека се стреснат и не допускат подобни грешки", каза бащата Иван Костов.

Решението на магистратите е на втора инстанция и може да се обжалва пред ВКС. С присъдените 160 хил. лева бащата Иван и съпругата му Анна основават Фондация за подпомагане на близките на жертви и пострадали при катастрофи заради дупките по пътищата на България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини