От х:

Днес в x:

Откриха племе без време

В бразилските джунгли откриха племе, което няма представа за времето, предаде Би Би Си. Племето се нарича амондава и в неговия език липсват думи за времето като самостоятелно понятие. Липсват и думи за отделни периоди от времето - "година", "месец", "ден".

С езиковия проблем на племето се занимават британски учени от университета в Портсмът и техни бразилски колеги от Федералния университет Рондония.

Хората от амондава могат да говорят за събитията в тяхната последователност, но в езика им няма конструкции като "преди това", "това е минало". Те не говорят за възрастта си и сменят имената си, когато преминават от една възраст в друга или пък променят статута си.

Според учените липсата на понятия за време се дължи на факта, че в бита на племето няма измерители на времето - календари, часовници. А това на свой ред се дължи на много слабо познаване на числата, което впрочем е характерно за подобни племена.

Професорът по психология на езика Крис Синх смята, че опознаването на времето не е извън познавателните способности на племето и не е непосилно за интелекта му, отбелязва БГНЕС. Все повече обаче хора от амондава изучават португалския език и без особени трудности усвояват понятията за време и пространство.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини