От х:

Днес в x:

„Уикилийкс”: BG прокуратурата е била терористична организация. Вестниците в събота

"Сега": "Уикилийкс": Велчев иска от съда присъди без доказателства


Главният прокурор Борис Велчев има намерение да сключи "договор" със съда 20-30 най-високопоставени лидери на престъпните групировки да бъдат осъждани на базата на недостатъчни доказателства. Това пише в доклад от 7 февруари 2006 г. на американския посланик в София Джон Байърли. Документът изтече в "Уикилийкс" и бе публикуван в "Биволъ".
Според доклада Велчев обяснява нуждата от подобна договорка с провала на българските прокурори и служителите на закона да събират нещо повече от "слаби" доказателства срещу фигури от организираната престъпност. "Въпреки уважението си към върховенството на закона главният прокурор твърди, че огъването на правилата за доказателствата и процедурите е оправдано в случаите на определени лидери на организираната престъпност", пише в грамата. Твърди се, че според главния прокурор стриктните правни принципи в тези случаи ще бъдат непродуктивни, а тази стратегия се подкрепя и от вътрешния Румен Петков, по-специално за наказателното преследване срещу братята Красимир и Николай Маринови.

"24 часа": "Уикилийкс": Прокуратурата при Филчев се занимавала с тероризъм

Прокуратурата на Никола Филчев е "вид терористична организация", използвана за разчистване на политически и бизнес сметки, но напълно неспособна да се бори с организираната престъпност.
Така е описал главният прокурор Борис Велчев състоянието на прокуратурата малко след избирането му на поста в разговор с американския посланик Джон Байърли.
Думите на Велчев са предадени в дипломатически доклад на Байърли от 7 февруари 2006 г., изтекъл през "Уикилийкс" и цитиран от сайта "Биволъ".
При този първи контакт Борис Велчев бил напълно откровен, като признал, че "ситуацията е дори по-лоша, отколкото той е очаквал". Празни досиета и враждебни заместници, които дори не искали да си говорят с него, заварил Велчев в прокуратурата. Като свой приоритет той определил прочистването на институцията от корумпираните прокурори, което било "един вид война".
Велчев очертал 3 групи на "опозиция" спрямо всякакви евентуални промени, които биха могли да се предприемат. На първо място това били самите престъпници, след това заинтересованите политици и на трето място - самите прокурори.

"24 часа": Волен си поиска охрана да го пази от Уорлик

Охрана от Националната служба за охрана поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров след случайна среща с американския посланик Джеймс Уорлик в четвъртък вечерта.
За нея съобщи лично националистът от парламентарната трибуна. В столично заведение той засякъл дипломата и му "връчил сметка" на стойност 2 милиарда долара. Толкова според изчисленията на "Атака" ни дължи Америка за разполагането на военни бази на наша територия.
Уорлик реагира много нервно, хвърли папката на съседна маса и каза: "Аз ще ви унищожа", разказа Сидеров. И уточни, че случайната среща е била "надлежно документирана".
Шефът на "Атака" опитвал от 2 години да си уреди официална среща с посланика на САЩ, но такава му била отказвана. Той напомни, че Америка разположи военни бази у нас преди 5 г.

"Труд": Милионери никнат като гъби

Милионерите в България продължават да се множат - само от януари до март частни лица са открили нови 25 банкови влога, всеки от които къта над 1 млн. лева. Така личните депозити с по седем нули вече са 479, става ясно от данните на БНБ. Общата сума на влоговете е 1,213 милиарда лева. Това е 40 милиона ръст в сравнение с края на миналата година.
От март 2010-а до края на март 2011-а сметките за над 1 млн. лв. са с 84 повече.
Причината хората да трупат милиони в банките, вместо да ги инвестират, е, че все още оценяват бизнес средата като несигурна. Оценката на заможните се споделя от цялото население - депозитите на домакинствата продължават да растат, въпреки че от февруари насам инфлацията е по-висока от лихвите по влоговете и ги изяжда. Все пак депозитите си остават най-сигурният начин за спестяване.

"Стандарт": Търсят втори убиец на Белнейски

Националната следствена служба разследва втори човек като заподозрян за убийството на сестрите Белнейски. Това потвърди следователят по делото Веселин Мартински, който се появи на процеса в Пазарджик. Така се потвърди и написаното от "Стандарт" още през м.г., че се разследва втори мъж за убийството на сестрите. Делото бе отложено за понеделник, тъй като двама от свидетелите не се явиха. В залата дойде само Румен Дупарински от затвора в Бобов дол. Другият - Ангел Стефанов, бил опериран по спешност на 4 май в болницата към софийския затвор и се изчаквало да му извадят конците. Двамата затворници искаха да опровергаят казаното от ключовия свидетел Владимир Славов-Иширковеца за вината на Лазар Колев. Самият Славов също не се яви и бе глобен с 200 лв., а съдът нареди да бъде доведен принудително. Прокурор Димитрия Данчева поиска тримата да бъдат по едно и също време пред съда, за да няма уговорки.

 "24 часа": Наш просяк отряза главата на жена в Испания

Българин обезглави  британка на испанския остров Тенерифе, съобщиха местни полицейски източници за "24 часа".
Той е 28-годишен и се казва Деян Валентинов, уточниха колеги от регионалния в. "Ла Опинион де Тенерифе".
Нашенецът отрязал с нож главата на 60-годишната жена в магазин в град Арона. След това той излязъл с отрязаното в ръце, но бил повален на земята от охранителите. В този момент изтървал главата, която се търкулнала до него, разказаха очевидци.
Деян Валентинов е арестуван от повиканите полицаи.
Кървавата драма се разиграла в китайския супермаркет във "Валдес сентър" в град Арона, в южната част на Тенерифе.
Деян влязъл спокойно в магазина в 10 часа местно време (12 българско - бел. авт.). Без да обели дума, той отсякъл главата на намиращата се вътре англичанка, споделиха за "24 часа" колеги от в. "Ла Опинион де Тенерифе".

"Стандарт": Първанов иска агенция "Рога и копита"

Редно е да се създаде специална агенция "Рога и копита", знаете аналогията с едно художествено произведение. Така президентът Георги Първанов отговори с усмивка на въпрос за проверката на ловните му трофеи. Той направи аналогия с едноименното предприятие на комбинатора Остап Бендер в сатиричното произведение "Златният телец " на Илф и Петров. Според Първанов темата изразявала несериозен елемент в политическите дебати, но той се отнесъл с уважение към парламента, отговаряйки конкретно на обвиненията.
Президентът призова за дебат, от който  обществото да разбере какво да очаква от бъдещия държавен глава. Според Първанов сега трябва да се дебатира дали бъдещият държавен глава да е деен, силен и активен, или да се крие зад дебелите стени на "Дондуков". Той поиска да се увеличат правомощията на наследника му. По думите на Първанов държавният глава трябва да има право на законодателна инициатива, да може да предизвиква пряко референдум, както и да има друга система за преодоляването на президентското вето от парламента.

"Стандарт": На петък 13-и : Спасиха бебе беглец

Истинско чудо спаси бебе на петък 13-и.
Новороденото седмаче ще влезе в учебниците по медицина. Лекарите от "Майчин дом" откриха бебето беглец в корема вместо в матката. Плодът е бил разположен между черния дроб и червата. Такова раждане се случва веднъж на 20 години, коментираха лекарите. А шансът бебето да оцелее е едно на един милион.
Доктори от видинската болница установили, че бременната е с жълтеница и я изпратили за консултация в София. Уникалната операция по израждането, продължила близо 3 часа, направи екип под ръководството на д-р Божидар Славчев. Момиченцето тежи 1300 г и е в интензивното отделение. Състоянието на 27-годишната родилка е стабилно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини