От х:

Днес в x:

Преди 2017 г. няма да има полети до други планети?

По-рано от 2017 година няма да има полети от Земята до други планети. Това прогнозира в Плевен руският космонавт Виктор Савиних в отговор на въпрос на репортер на БТА. Той допълни, че за тази цел през 2015 г. в САЩ се очаква да бъде завършен кораб.

По думите на Савиних руски кораби ще могат да извършват полети до Луната от 2016 година. Космонавтът изрази убеденост, че по-рано от 2017 година няма да има подобни полети.

Гостът допълни, че и в Китай работят с бързи темпове и проектират орбитални станции, но въпреки това той смята, че в близко време няма да има полети до Луната, а още повече до Марс. Досега не е решен въпросът със защитата на космонавтите от радиацията на Марс, поясни Савиних.

Според първия български космонавт Георги Иванов полетите до други планети ще бъдат международни при всички случаи. Той цитира учени, които предвиждат това да се случи около 2035 година.

"Такива прогнози са много трудни. Когато излетя Юрий Гагарин, учени през 60-те години на миналия век даваха прогнози, че до 2000 г. ще има около 2000 космонавти, а досега само около 520 души са летели в Космоса, сред които 6-7 туристи", допълни Иванов.

Двамата космонавти бяха приети от кмета на Плевен Найден Зеленогорски, който ги удостои с почетния знак на града. Те се разписаха в почетната книга на общината и посетиха панорамата "Плевенска епопея - 1877 г."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини