От х:

Днес в x:

Водата в Меричлери – между Чирпан и Димитровград

След 5 месеца, Меричлери още е на водоноски

Водният проблем на гр. Меричлери зацикли между Димитровград и Чирпан. Това стана ясно близо половин година след като във питейната вода на града от общ. Димитровград бе открит отровния арсен, превишаващ двойно пределно допустимата нормиа С проблема бе ангажиран лично министър председателят Бойко Борисов, когато дойде да открие димитровградската пречиствателна станция през януари. Оттогава се чака становището на МРРБ/ министерството на регионалното развитие и благоустройството/ откъде да се прекара алтернативно захранване с вода.

Вариантите са два-от Димитровград и от водоизточника на Чирпан, изясни ситуацията кмета на Димитровград Стефан Димитров. И двата водопровода ще са до 10 км. Финансирането трябва да дойде от държавният бюджет. Министерството обаче даже не е определило още, откъде ще се търси чистата вода. Който от двата пътя да бъде избран, тепърва трябва да се уреждат сервитутните права, тъй като част от трасето минава през земеделски земи.

До тогава ситуацията в Меричлери остава същата-вода се доставя с водоноски. От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че вече не отчитат нивото на арсена в питейната вода, понеже никой не я пие. Проверява се микробиологията във водата от водоноските. Тя била добра.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини