От х:

Днес в x:

"Монитор": Стъпихме с единия крак в Шенген. Преглед на националния печат

"Монитор": Стъпихме с единия крак в Шенген

България стъпи с единия крак в Шенген. Това стана след като  работната група към Съвета на ЕС, оценяваща напредъка на страната ни и на Румъния за присъединяване към пространството,  констатира категорично в доклада си, че отговаряме на изискванията за опазване на сухопътната граница.

Документът бе изготвен от мисионери, която бяха у нас от 21 до 24 март, за да проверят изпълнени ли са препоръките, отправени  през декември миналата година след инспекцията на българо-турската граница.

Изводът в доклада е още едно доказателство, че България много сериозно се е отнесла към препоръките, отправени от мисията през декември и е свършила необходимата работа за покриване на шенгенските критерии, коментира постоянният ни представител към европейските институции Бойко Коцев.

"Стандарт": Първанов вкарва Белене в изборите

Президентът вкара "Белене" в изборите. Вот "3 в 1" наесен поиска Георги Първанов с интервю за bTV вчера. Българите могат да гласуват едновременно за президент, местна власт и за строежа на Втора атомна, каза държавният глава. Той заяви, че е готов да предложи идеята за обсъждане в парламента.
Предстоящите избори са крайният срок, в който трябва да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви Първанов и подчерта, че тройният вот ще излезе по-евтин. Освен това така повече хора щели да отидат до урните.
"Ако народът каже "не", ще се съобразим с това", каза президентът. Но веднага допълни, че познава много проучвания, според които 80% от българите имат положителна позиция за проекта. "Ние сме с две обиколки пред съседите, нека овладеем пазара на електроенергия", призова държавният глава.

"Монитор": Син на наш дипломат върти канал за дрога в САЩ

Синът на бившия ни търговски представител в Ню Йорк и зам.-министър на финансите Стамен Тасев - Яни, е бил обвинен от прокуратурата в Бруклин в трафик на наркотици.

Това съобщи вчера онлайн изданието на New York Post. Информацията не бе потвърдена от външно министерство, нито от мисията ни в американския град. Оттам казаха само, че Тасев-младши явно отдавна живее в Ню Йорк, но не е имал контакт с консулството.

Яни Тасев „е изградил империя за търговия с марихуана", пише изданието, позовавайки се на федералните обвинители. Според тях той прекарал над 1000 килограма от опиата през браздата с Канада, използвайки пограничния резерват в САЩ - „Сейнт Реджис", в който живеят индианци от племето мохок.

"24 часа": Созопол дава парче от морето на частник

Общинският съвет на Созопол е одобрил план, според който в границите на поземлен имот са включени 576 квадрата от акваторията на залива, научи 24 часа . Решението е взето през ноември 2009 г. и минава незабелязано през последващия контрол на областната управа. Подготовката за строителни работи обаче привлича вниманието на созополци. Областната управа е сезирана в началото на тази година и оттам е изпратена жалба до Бургаския административен съд. Става въпрос за частично изменение на подробния устройствен план в т.нар. зона Провлака, обяснява областният управител Константин Гребенаров.

"Сега": Банско и Разлог се вдигнаха на бунт срещу Еврокомисията

Интересите за застрояване на Пирин изкараха 300 души на протест срещу пратеници на Европейската комисия в Банско. Местните посрещнаха с жива верига експертите на Брюксел, които са у нас заради 2 наказателни процедури срещу България за нарушения на екологичното законодателство.

Протестиращите искат да се разреши строителството на нови ски зони в Банско, Добринище и Разлог, обединени в проекта "Мега Пирин". Те блокираха вчера движението към ски зоната над Банско и спряха микробуса, в който пътуваха експертите на ЕК. Чужденците пък са у нас заради сигнали за нарушения над Паничище и в местността Чалин валог, където в последните години бяха построени съоръжения, навлизащи в границите на националните паркове "Рила" и "Пирин". Сигналите за това бяха подадени от природозащитни организации.

"Стандарт": Митничари питат за джобните ни

Митничарите вече ще ни питат и за джобните. На границата ще трябва да обясняваме с колко пари тръгваме и за какво ще ги харчим. Сега декларираме само над 10 000 евро. Подготвена промяна във валутния закон обаче ще разреши на митничарите да ни проверяват и за най-дребните суми. Идеята е данъчните да получават информация кой и колко пъти пазарува в чужбина.
Митничарите няма да проверяват всички, а предимно тузари. "Безумно е да ни тарашат като престъпници. Нито пък сме длъжни да се обясняваме за какво ще харчим парите си", възмутиха се бизнесмени.
С измененията в закона се предвижда още в 15-дневен срок в БНБ да се декларира всяко откриване на сметки в чужбина, както и купуване на ценни книжа от друга страна без посредник.

"Новинар": Панелките с още 10 години живот

Панелните блокове имат още около 10 години живот. След това те трябва или да се санират, или да се разрушат. Това заяви в понеделник Атанас Черешаров, общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) пред БНТ. Причината е, че голяма част от панелните комплекси са строени в края на 60-те и 70-те години. По думите на Людмил Леонидов, общински съветник в СОС, проблемът е в изпълнението и експлоатацията, тъй като сградите не са ремонтирани, откакто са построени, има и много течове, което е най-тежко за сградите, тъй като те предизвикват корозия и разрушаване.

Зам.-кметът по сигурността на София Иван Сотиров предупреди, че има реална опасност някои панелни сгради да се превърнат в гета. Той обясни, че поради липсата на разбирателство между съседите в панелните сгради част от хората с по-добри финансови възможности се преместват да живеят на други места, а на тяхно място се настаняват други с нисък социален статус, които не извършват никаква поддръжка на своята собственост.

"Стандарт": Ексгубернатор на съд за буря менте

Бившият областен управител на Разград Наско Анастасов ще трябва да връща на държавата половин милион лева. Искът на правителството е заведен от финансист номер 1 Симеон Дянков, а правото да представлява държавата в процеса е дадено на сегашния областен управител на лудогорския град д-р Валентин Василев.
Така на започващия във вторник наказателен процес в Търговище един срещу друг ще се изправят двамата последни губернатори на Разград.
Наско Анастасов е обвинен в пет престъпления за превишаване на права, с които ощетил държавата с 513 хиляди лева. Според документите парите са похарчени за ремонти на църкви и джамии в региона, като се твърди, че храмовете са били повредени от буря, която метеорологичните служби не са регистрирали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини