От х:

Днес в x:

Съдебната медицина остана без пари

Д-р Христо Еленски

Никой не иска да плаща за отделенията по съдебна медицина, които са ключови в работата на правосъдната система. За това сезира началникът на хасковското отделение по съдебна медицина д-р Христо Еленски. Според законови промени приети в средата на миналата година, здравното министерство вече не отговаря за финансирането на отделенията. За тях трябва да плаща министерството на правосъдието. Което не е предвидило такова перо.

Така отделението може да спре да функционира заради едни 60 хиляди лева годишно, които са необходими за издръжката му. Това на практика ще блокира стотици дела , които се гледат в Хасково. Средно годишно д-р Еленски прави по 250 аутопсии и 400 експертизи.

Засега проблем в Хасково няма . Болницата плаща с част от  парите по  клинични пътеки, което е на ръба на Закона . В други градове от страната, схемата е различна. Във Варна например, МВР плаща наем на болницата за отделението по съдебна медицина, за да може съдебния лекар да изплозва базата и да изготвя експертизи .

Заради тези недомислици, шефът на Хасковския районен съд Миглена Тянкова изпрати писмено становище до висшия съдебен съвет с предложение за законова промяна което да реши казуса. Пълния текст на писмото може да видите тук.http://haskovo.court-bg.org/index.php?im=77

Как институцията “съдебен лекар” стана излишна, и какви ще са последиците от това вижте в нашия видеорепортаж.

Председател на РС Хасково Миглена Тянкова
Няма кой да плаща за моргата
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини