От х:

Днес в x:

Раздават листовки срещу пожари в джамии и църкви

Противопожарната служба в Смолян ще издаде материали за мерки срещу пролетните пожари в църквите и джамиите, съобщи шефът на противопожарната служба в Смолян, комисар Красимир Шотаров.

Чрез настоятелствата листовките ще стигнат до възрастното население, което най-често предизвиква горски пожари. Чистейки и палейки стърнищата, пенсионерите по родопските села са причинители на почти 90% от огнените поражения в земеделски имоти и горски масиви.Само през последния уикенд са станали 3 пожара заради небрежност при боравене с открит огън.

Шотаров прогнозира и сериозен ръст на пожарите, защото родопчани масово се завръщат към земеделието и започват да разчистват буренясали земеделски площи, които са необработвани от години.

Глоба от 500 лв. е наказанието за всеки причинител на пожар, но при големи щети санкцията е много по-сериозна.

Паралелно с това подпалвачите на стърнища се дават на Министерството на земеделието и горите, което им се спира субсидиитете, ако са вече отпуснати. Продължава обучението и на гасачески групи, създадени по места, които дават много ефективни резултати, обясни шефът на пожарната в Смолян комисар Красимир Шотаров.

Тази година, съвместно  с хора от държавните лесничейства, ще се правят обходи и ще  се издават предупредителни протоколи, които също дават резултат.

 

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини