От х:

Днес в x:

"Ройтерс": Предстои ли масово унищожение на живота на Земята?

Във връзка с възможността за масово унищожение на живота на Земята, както казваме, две новини - добра и лоша, съобщава статия във форума на "Ройтерс", посветен на околната среда.

Лошата е, че планетата може да претърпи масово унищожение, при което да изчезнат над 75% от живите видове, а добрата е, че това най-вероятно няма да стане преди да изминат три столетия, допълва БТА.

Учени, пишещи в списание "Нейчър", предупреждават, че нашата планета е на ръба на световно унищожение на живота, което ще е шестото такова събитие през последните 540 милиона години.

"Ако наблюдаваме критично заплашените бозайници, ще видим, че тези, които могат да изчезнат в рамките на три поколения, са около 50% от видовете, а като цяло са пред изчезване в рамките на 1 000 години. Това ни води до извода, че се движим към реалност на масово изчезване" - заяви Антъни Барноски, интегративен биолог от Университета н Бъркли, съавтор на публикуваното проучване.

Трябва ли да се обвиняват хората? Възможно е да са отговорни. "съвременната опасност от масово заличаване е широко адресиран риск вследствие на климатични промени и човешка активност" - смята Х. Ричард лейн от " National Science Foundation", която финансира изследването.

Ако наистина загинат видовете, които сега се смятат за критично застрашени, застрашени и с вероятност да изчезнат, и честотата на явлението остане същата, световното масово изличаване на живота ще стане в период между 3 и 22 века, уточни Барноски.

Все пак това не е нещо необратимо и учените смятат, че има възможност да се преборим за много изчезващи видове, ако се справим с огромен брой неблагоприятни фактори като загубата на естествена среда, видове-нашественици, болести и световното затопляне.

Последното световно опустошение е било преди 65 милиона години, когато голям метеорит се е забил в днешния по-в Юкатан и се оказал първостепенен фактор за последвалото унищожение на живота. Предишните такива събития са се случили преди 200, 251, 359 и 443 милиона години. Първото, отпреди 443 милиона години, може би е предизвикано от "откос" от гама лъчи, достигнал Земята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини