От х:

Днес в x:

Родопска минерална вода лекува радиационно облъчване

Санаториумът предалага различни физиотерапевтични процедури- светло- и парафинолечение, подводен и струеви масажи, но основните лечебни фактори са минералната вода и климатът.

Балнеосанаториумът в родопското село Баните има готовност да приема  групи японци, облъчени от АЕЦ „Фукушима 1”.

 Ако облъчени от радиация японци пристигнат в родопското село Баните, за около 2 месеца могат да се изчистят от лъчевата зараза.

Средно по 40 души на смяна може да приеме Рехабилитационния център в родопското селце.

Според капацитета на санаториума, който е собственост на здравното министерство, около 400 японци годишно могат да се лекуват чрез пиене и водни процедури.

С разпореждане на здравния министър и осигурена издръжка за лечение на пострадалите, това може да стане факт.

Облъчените ще получат облекчение и изчистване, благодарение на уникалните качества на минералната вода от местния извор. Уникално за водата е конценрираното съдържанието на флуор, което не се среща в други извори в страната.

Тя е известна в цяла България с лечебните си свойства за ставни, артритни, нервни и кожни заболявания, но е малко известен факт, че тя лекува и последиците от облъчване с радиоактивни елементи.

Флуорната съставка в комбинация със сулфатни аниони има антирадиационно действие и се препоръчва за пациенти след дози радиация или след натрупване на тежки метали в организма.

Макар и неорганизирани от институции или туроператори, в селото вече са се лекували групи от Украйна, Литва и Латвия.

 Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини