От х:

Днес в x:

Откриха масивна черна дупка в близка галактика

Астрономи от САЩ са открили в близка галактика масивна черна дупка с милион пъти по-голяма маса от Слънцето, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Откритието, представено на годишната среща на Американското космическо дружество, ще помогне на учените да разберат по-добре произхода на Вселената, допълва БТА.

Авторите на изследването от университета на Вирджиния съобщават, че намирането на масивна черна дупка в звездообразуваща галактика-джудже е свидетелство за това, че черните дупки са се формирали преди галактиките.

Галактиката, в която е открита свръхмасивната черна дупка, е наречена Henize 2-10 и се намира на 30 милиона светлинни години от Земята.

За целите на изследването специалистите са използвали данни от радиотелескопа на Националната научна фондация, космическия телескоп "Хъбъл" и рентгеновата обсерватория "Чандра".

Черни дупки с маса стотици пъти по-голяма от слънчевата се срещат в центъра на повечето от сегашните големи галактики, като например в нашата галактика Млечен път.

Не са известни обаче много галактики-джуджета, в центровете на които има свръхмасивни черни дупки.

Henize 2-10 се различава и с необичайната си форма, както и с активното звездообразуване. Това кара учените да смятат, че галактиката прилича на тези от времето, когато Вселената е била много млада. Фактът, че в центъра на ранните галактики е имало масивни черни дупки, кара учените да смятат, че черните дупки са се формирали преди галактиките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини