От х:

Днес в x:

Почетоха жертвите на Възроздителния процес в Млечино

Жителите от ардинските села Млечино, Горно и Долно Прахово, Башево и Чернигово се събраха на  24 декември  пред селската чешма в Млечино на възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. възродителен процес. Тук на това място на 24 декември 1984 г. гръмва първият изстрел срещу невинни хора. Тогава в студеният декемврийски ден в Млечино се опитват да влязат над 3 000 души от близките села, за да говорят с тогавашния председател на селищната система, протестирайки, че не са съгласни да си сменят турско-арабските си имена.
На митинга присъстваха зам.-председателят на ЦС на ДПС Лютви Местан, народният представител от ДПС  Неджми Али, областният лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ от Истанбул, омбудсманът Хакиф Емин. Тук бяха кметове на общини и председатели на общинските съвети, лидерът на МДПС Ахмед Хабиб, репресираните от региона Реджеб Акиф (Ташчъ), Садуллах Хайрула и председателят на Съюза на репресираните Кърджали Халил Кючук. Домакини бяха председателят на общинския съвет на ДПС и кмет на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет в Ардино Айдън Серкан.

Митингът започна със стихове  на турски родопски поети, посветени на трагичните събития от 1984 г.  Ръководител на групата беше секретарят на местното читалище „Л.Каравелов 1950” Невин Ахмет.

Кметът на Ардино Ресми Мурад отбеляза, че всяка година на 24 декември ще се съберат тук, за да почетат памета на жертвите от т.нар. възродителен процес и да не бъдат забравени.Той благодари на Лютви Местан който днес  на 50- тия си юбилеен рожден ден е в Млечино. Градоначалникът пожела на него още 50 години да ръководи Движението за права и свободи.

От името на централното ръководство на ДПС и лично от лидера Ахмед Доган, Лютви Местан пожела на млечинци една нова година пълна с толерантност и много сполука.

Гостите поднесоха венци и цветя пред чешмата - паметник в центъра на селото.В местната джамия се проведе и традиционият мевлид. Местният майстор-готвач Емин Ходжа от близкото село Богатино приготви 8 казана пилаф с телешко месо.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини