От х:

Днес в x:

Пловдив и Кърджали атакуват хасковските аптеки за лекарства

Напливът към аптечните вериги вече включва и хора от другите области

Пациенти от други областни центрове като Пловдив, Кърджали и Стара Загора атакуват хасковските аптеки за препарати по рецепти на здравната каса. Местните фармацевти не зареждат тези лекарства, защото касата не им ги плаща вече трети месец. По данни на националната аптечна камара от дължими 60 млн. лева от октомври до средата на декември, касата е превела на аптеките малко над 8 млн. Аптеките нямат оборотни средства да зареждат, а доставчиците искат кеш.

Хасковските аптеки обаче още поддържат наличности от скъпоструващи медикаменти. Трите действащи вериги в областния град дори зареждат, макар и минимални количества.

Ежедневно идват хора от Тополовград, Ивайловград и другите малки общини, разказват от хасковската „Живакова“. Техните рецепти се изпълняват, защото са от региона. Пловдивчани и кърджалийци обаче са връщани, защото рецептите им са валидни само в областите на техните регионални здравни каси. Тамошните аптеки пък нямат илачите.

Само веригите могат да си позволят зареждане, при това на единични бройки

Недостигът започва да се усеща и в Хасково. Повсеместно малките аптеки изпращат диабетиците за инсулин към веригите. „Никой не иска да зарежда инсулин. Пенфил на „Ново Нордикс“ струва 55 лв за 5 броя а свършва светкавично. Като го купуваме влизаме в дългове, защото парите не се възстановяват“, разказа хасковски едноличен търговец на лекарства.

Веригите покриват инсулина, но пък ръцете им са извити с други лекарства. Масовите помпи за астматици „Серетид“са 97 лв. На ден само в една аптека вървят между 4 и 8 броя, информират от Живакова. Лекарството за психични болести Сирокуел пък струва 105 лв, епилептичното Кепра-150. Прахчетата за деца Сингулар срещу алергии и астма са на цена72 лв и също вървят много.

Лекарства на изчезване

Продаването на тези лекарства на практика превръща аптеките в кредитори на Здравната каса - зареждат със свои пари, а държавата не им ги възстановява. Заради растящата задлъжнялост някои медикаменти вече ги няма изобщо, дори и при големите аптеки, въпреки че са без алтернатива за пациентите. Например Мерцера за бъбречни заболявания и Пегасис за тежък диабет. Обяснението за изчезването им е в цената-съответно 464 и 400 лв за една ампула. При конкретен пациент се изпращат единични заявки, които пристигат на следващия ден.

Аптеки от поне 10 областни града са престанали да зареждат лекарствата по каса, съобщават от националната аптечна асоциация. Фармацевтите там карат на наличности. Според Асоциацията е те ще свършат на 17-ти декември. Касата пък ще започне превеждане на пари едва от януари.

Хасковските аптеки, поне повечето, ще издържат дотогава, но влизат в новата година вече на червено. Кога дълговете ще ги погълнат изцяло, е въпрос само на време.

Г.Христов

Скъпоструващите медикаменти вкарват в дългове аптеките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини