От х:

Днес в x:

15-годишни вече са носители на ХИВ

Възрастовата граница на ХИВ-позитивните в България тази година е паднала до 15 години, алармира директорът на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към здравното министерство Тонка Върлева.
52% от новорегистрираните са млади хора на възраст от 15 до 29 години, обясни тя пред "Фокус". Според нея половината от младите хора твърде рано започват сексуален живот.

По официални данни носителите на вируса на СПИН в България са над 1200 души, като се предполага, че има още около 3000 инфектирани. Най-възрастният заразен е на 67 г., съобщи БНР.
 
От първи декември започва Национална кампания "Аз знам" за насърчаване изследването и ранното диагностициране на ХИВ и СПИН. Три месеца активисти ще разясняват в училища и университети опасностите от СПИН и начините за предпазване. Анкета в интернет доказва, че младите хора у нас масово не се изследват за болестта.

"В общественото съзнание, особено сред младите хора, съществува една стигма относно изследването за ХИВ/СПИН. Те смятат, че едва ли не само хора, които са сгафили нещо, само те трябва да ходят да се изследват за ХИВ/СПИН", коментира д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация.

"Всеки може да се изследва за вируса с тест, купен от аптеката. Резултатите са бързи. Всеки положителен резултат трябва да се потвърди в лаборатория", каза д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. В България анти-ретро-вирусната терапия е безплатна.

В столицата на 1 декември от 9 до 17 ч. на едно от ключовите места -"Попа", ще се проведат и безплатни тестове за ХИВ и Хепатит "В" и "С". Организаторите на кампанията са подготвили информационни материали с адресите на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН в цялата страна.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини