От х:

Днес в x:

Плащаме в брой до 15 000 лева

Да се забранят плащанията в брой над 15 000 лв. вместо предложените от Министерския съвет 5000 лв. Този вариант обсъждат депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на закона за разплащанията в брой. Идеята е да няма различен праг за гражданите и фирмите, както предлагаха по-рано представители на бюджетната комисия към парламента, предаде АСН.

В момента в Закона за мерките срещу изпирането на пари е предвидено да се следят плащанията в брой над 30 000 лв. Затова от ГЕРБ предлагат да се забранят плащанията в брой в размер на половината от тази сума. Окончателно ще отпадне положението за задължително изплащане на заплатите по банкова сметка.

Обмислят се и по-големи права на общините при определяне на данъците за хотелите. Идеята е налозите да се определят според запълняемостта на хотелите, която ще се определя от общините и ще бъде в по-голям диапазон. Първоначално се предлагаше запълняемостта да е фиксирана на 30%.

Депутатите от бюджетната комисия приеха бюджетите на НОИ и НЗОК за 2011 г. Едно от малкото изменения в бюджета на НОИ е, че пари за рехабилитация ще се изплащат само при посещение на почивни бази на НОИ или държавата. Промяната е заради намаляване на сумата за възстановяване на трудоспособност на 13 млн. лв. и нуждата от контрол дали парите не се използват за ходене на почивки, каза шефът на НОИ Христина Митрева.

Обсъждани бяха предложенията за повишаване на минималните пенсии от догодина с 10%, което би коствало на хазната около 96 млн. лв. годишно, както и повишаване на пенсиите с годишната инфлация, за което са нужни 156 млн. лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини