От х:

Днес в x:

Създадоха и уловиха антиматерия

Физици от ЦЕРН са създали и уловили антиматерия - една от най-големите загадки на съвременната наука, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Учените са успели да създадат, уловят и задържат на място за части от секундата 38 антиводородни атома - достатъчно дълго, за да ги изследват, допълва БТА.

Постижението им ще улесни изучаването на антиматерията и ще позволи да бъдат извършвани невъзможни досега тестове на фундаменталните принципи във физиката.

Според настоящия Стандартен модел всяка частица - протони, електрони, неутрони и куп други частици - има свое огледално отражение или античастица с противоположен електрически заряд. Един водороден атом съдържа един положителен протон и един отрицателен електрон.

Антиводородният атом се състои от отрицателен протон /антипротон/ и положителен електрон /позитрон/. През 1931 г. английският физик Пол Дирак предсказва съществуването на антиматерия - огледална материя на тази, която познаваме.

Тя обаче е трудна за наблюдение, тъй като всеки атом антиматерия се анхилира при контакт с материята, произвеждайки огромни количества енергия. Материя и антиматерия са създадени в равни количества в миговете след Големия взрив, но от тях е останала само материята. Въпросът какво се е случило с антиматерията отдавна терзае учените.

"По причини, които никой не разбира, природата е елиминирала антиматерията. От тази гледна точка е твърде вълнуващо да наблюдаваме експеримента "Алфа", знаейки, че в него са уловени стабилни атоми антиматерия. Това ни изпълва с желание да работим още по-усилено, за да разберем дали загадъчната антиматерия ще разкрие своите тайни", казва Джефри Хангст от изследователския екип.

Учените от ЦЕРН и преди са произвеждали антиатоми на водород, но само в свободно състояние. Това означава, че те почти незабавно са се сблъсквали с обикновената материя и са се анихилирали, правейки невъзможно изследването им. Сега обаче специалистите са открили начин как чрез магнитни полета и вакуум да улавят античастиците и да ги държат настрана от обикновената материя. Изследователите е трябвало да използват 10 милиона антипротона и 700 милиона позитрона в 335 опита, за да успеят да произведат и уловят 38-те свръхстудени антиводородни атома.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини