От х:

Днес в x:

Астрономи откриха двойка звезди - самоубийци

Американски астрономи откриха нов тип двойни звездни системи, състоящи се от бели джуджета, които много скоро (по астрономически мерки) ще се слеят в едно и ще се взривят като свръхнова, съобщи РИА "Новости", като се позова на публикация в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Това са странни системи - обекти с големината на Земята, кръжащи една около друга на разстояние по-малко от радиуса на Слънцето" - разказва ръководителят на изследването Уорън Браун от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън", допълва БТА.

Всичките странни системи се състоят от две бели джуджета. Бялото джудже е фаза от живота на звезда, която вече е изчерпала своя запас от водородно гориво и е преминала през етапа на червен гигант, разпръсквайки своята материя наоколо. Този процес е кратък - за период от 1000 години.

На мястото на звездата остава много горещото й ядро - това е бялото джудже. Има температура около 100 000 градуса (за сравнение - температурата на повърхността на Слънцето е 6000 градуса) и излъчва бяла светлина. То е много малко, има размер колкото Земята и малка яркост. Въпреки, че е с малки размери, то може да има маса, равняваща се на масата на Слънцето. В него материята е с много голяма плътност.

Една лъжичка вещество от бяло джудже тежи повече от тон. Белите джуджета, изследвани от американските астрономи, са относително леки. Масата им е около една пета от тази на Слънцето.

Те се състоят почти изцяло от хелий, докато "обикновените" - от кислород и водород, образувани след изгарянето на хелия. Гравитационното взаимодействие на звездите предизвиква изкривяване на пространство-времето и поражда гравитационни вълни. В резултат звездите губят енергия и започват да се приближават една към друга.

Половината от подобните системи в крайна сметка се сливат. Системите, където периодът на завъртане е 1 час, се сливат много бързо - само за 100 милиона години. Сливането на белите джуджета води до катастрофа - общата им маса превишава критичната точка, в резултат на което се наблюдава взрив на свръхнова от "тип Ia".

Браун и неговите колеги предполагат, че тези сливащи се бели джуджета могат да бъдат един от източниците на "бледи" свръхнови, чието излъчване е около 100 пъти по-слабо, отколкото при обикновените от типа Ia.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини