От х:

Днес в x:

Google признаха, че имат достъп до лични данни

Вицепрезидентът по разработки на Google Алън Юстас (Alan Eustace) призна, че компанията неумишлено е получила достъп до персонални данни на ползватели, включително e-mail, URL и пароли. Юстас пише за това в официалния блог на Google.

Автомобилите на Google, снимащи улиците в различни градове по света за услугата  Street View, автоматично се включвали към незащитени безжични мрежи и при това получавали данните. Google съобщи това още през май 2010 год., но тогава пресцентъра на компанията твърдеше, че събраните данни са частични и личната информационна безопасност на потребителите на интернет не е нарушена. След като анализирали данните обаче, специалистите открили пълноценни пакети с лични адреси и пароли за достъп.

"Възнамеряваме да унищожим тази информация възможно най-бързо, пише Юстас. - И искам още веднъж да се извиня за осъществения нерегламентиран достъп до лична информация".

Междувременно правозащитни организации в различни страни вече разследват фактите около получения от Google нерегламентиран достъп до лични данни. "Ако се установи, че законът е нарушен, Google може да очаква сериозни парични санкции", цитира Reuters Марк Ротенбърг (Marc Rotenberg), изпълнителен  директор на адвокатската група Electronic Privacy Information Center.

Технологията Google Street View бе пусната през 2007 год., като част от услугите Google Maps и Google Earth. Тя  предоставя панорамни изгледи от различни градове по света. Данните за Street View се събират от специално оборудвани с по 9 камери автомобили. Миналата година,  когато снимаше в Англия, Googlle получи серозен отпор, защото хората не желаеха да бъдат снимани техните домове и коли. Възраженията им стигнаха до Privacy International, а снимковият материал бързо бе отстранен от базите данни на Google Street View.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини