От х:

Днес в x:

Македонец тресна 50-килограмов вълк в Сеноклас

Йованче със своя трофей

50-килограмова вълчица разстреля македонския ловец Йованче Ристов от ловната дружинка на село Сеноклас, община Маджарово. Авджиите, които от вчера тръгнаха законно за отстрел на едър дивеч, не срещнали диви прасета, но налетели на хищници. Цели 4 изстрела били необходими на Йованче за да свали вълчицата. За отстрела на хищник, законът го награждава със 100 лв премия.

Ловната дружинка на Сеноклас е една от най-многобройните в региона. По време на пусията тази сутрин в местността "Саджик", те заградили периметъра по всички правила на ловното изкуство и пуснали кучетата. Половин час по-късно, най-добрите приятели на човека сигнализирали с лай, че са надушили нещо. Йованче нагласил чифтето модел "ИЖ-27", напълнено с най-едрите възможни сачми. Очаквал разбира се диво свинско. Вместо това видял вълк. Гръмнал светкавично два пъти и звярът паднал. Йованче обаче се подвоумил дали да се приближи. Самите кучета не го правели и продължавали да лаят. След 5 минути авджията все пак тръгнал с плахи стъпки, но тогава вълкът скочил и хукнал отново. Йованче чевръсто стрелял още два пъти с наново напълнената пушка с едри  сачми "Дремки" №13. Едва след втория залп хищника паднал и вече не мръднал. Ристов, който от дълги години е женен за българка от този край, спечелил заслужените аплодисменти на колегите си. Заканил се че с парите от наградата ще почерпи дружинката за да компенсира неуспешният откъм прасета лов.

Вълците в стамболовските и маджаровски гори напоследък зачестиха, оплакват се ловците от района. Според тях това гонило дивечът в другите ловни полета. Отстрелът на хищници е разрешен целогодишно заради вредите които те нанасят на ловните стопанства и имуществото на хората.

 Повече за хищникът от Сеноклас и неговата кончина вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини