От х:

Днес в x:

Турският език събра учени от цял свят в Кърджали

Награждават кмета Хасан Азис за приноса му в изучването на турския език

81 университетски преподаватели от цял свят участват в Петата международна конференция за турския език, която се провежда в Кърджали. 44 доклада ще бъдат изнесени на двудневния форум, който се организира по инициатива на анкарския университет „Билкент”, Софийския университет „Св.Климент Охридски” и община Кърджали.

Искаме децата в Кърджалийско да усвояват майчиния си турски език. Читалищата и библиотеките в градовете и селата на областта се нуждаят от повече книги на турски. Трябва да се повиши и квалификацията на учителите по майчин език, каза в приветствието си кметът на Кърджали Хасан Азис.

Форумът бе открит от проф. Расим Йозурек от университета „Билкент”. Той идва от 2005 г. в Кърджали и води семинари за повишаване на квалификацията на местните учители по турски език. Всеки трябва да знае майчиния си език, за да може да изрази това, което иска, каза в словото си преподавателят.

Съветникът в турското образователно министерство Садетин Сабаазир обяви, че по употреба турският език е пети в класацията от общо 7000 езика.

Досега подобни конференции са провеждани в четири страни-Турция, Киргизстан, Кипър, Украйна. На настоящия форум присъстваха учени от Турция, Македония, Финландия, Япония, Азербайджан,Косово и др.

Гост на конференцията бе генералният консул на Турция в Пловдив Джунейт Явузджан.

Форумът се провежда в Деня на турския език и Европейския ден на чуждите езици-26 септември.

Кметът на Кърджали Хасан Азис бе награден за големия му принос в изучаването на турския език в региона.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини