От х:

Днес в x:

Обама: Ал Кайда ще се възползва от изгарянето на Корана

Президентът Барак Обама

Американският президент Барак Обама предупреди, че Ал Каида използва намерението на пастор Тери Джоунс да изгори корана като инструмент за вербуване и го прикани да не гори свещената книга на исляма, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Това е чудесна възможност за Ал Каида да привлича нови последователи", каза президентът в интервю за програмата "Добро утро, Америка" на телевизия Ей Би Си. "Това може да породи сериозно насилие в страни като Пакистан и Афганистан и да помогне за вербуване на нови последователи, които ще искат да се самовзривят в американски или европейски градове".

Тери Джоунс, водач на малка християнска църква в Гейнсвил, щата Флорида, се готви да изгори екземпляри от корана в събота, на деветата годишнина от терористичните атаки на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. "Надявам се той да осъзнае, че онова, което предлага, е в пълен разрез с нашите ценности като американци, че в нашата страна има религиозна свобода и толерантност", каза президентът. Той прикани пастора да се вслуша в молбите на хората да се откаже от плана си.

"Пасторът твърди, че е мотивиран от вярата си. Надявам се той да се вслуша в тези по-добри ангели и да разбере, че се готви за разрушителен акт", продължи Обама. "И от практическа гледна точка искам той да разбере, че онова, което се готви да направи, може да застраши много сериозно нашите мъже и жени в униформи".

Обама каза, че изглежда, не може да се направи кой знае какво, за да бъде възпрян пасторът, освен да се изтъкнат местни правила, забраняващи изгаряне на публични места, отбелязва Ройтерс. БТА

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини