От х:

Днес в x:

Германия избира президент на трети тур

Германското Федерално събрание не успя да избере за втори път днес с абсолютно мнозинство Кристиан Вулф за президент на страната, предадоха световните агенции.

В 1244-членната избирателна колегия на Федералното събрание, която избира държавния глава, кандидатът на канцлерката Ангела Меркел отново не събра необходимото му мнозинство от 623 гласа.

При втория тур той получи 615 гласа, с 15 повече от първия тур, състоял се по-рано днес.

В първия тур подкрепата за опонента на Вулф, кандидата на опозицията Йоахим Гаук беше от 499 гласа. На втория тур тя спадна до 490 гласа. Кандидатът на радикалната Лява партия Лукреция (Лук) Йохимсен спечели в двата тура съответно 126 и 123 гласа.

Резултатите от двата тура са шамар за канцлерката Меркел, коментира Франс прес. Сега се налага трети тур, в който и обикновеното мнозинство е достатъчно за избирането на президент.

Според министъра на икономическото сътрудничество и развитие Дирк Нибел до края на деня Вулф все пак ще бъде избран за президент, предаде АП.

"Няма нищо необичайно по време на тези гласувания някои членове на Федералното събрание да се опитат да уредят стари сметки", заяви министърът от коалицията на Меркел.

Представителите на партията на канцлерката доминират в избирателната колегия, но и в двата тура това не помогна Вулф да получи абсолютното мнозинство.

Ако прогнозата на министъра на сътрудничеството и развитието, че до края на деня Вулф ще бъде избран все пак за президент, не се сбъдне, това може да даде повод да се иска оставката на Меркел - в момент, когато Европа е вперила поглед в Германия, очаквайки да й помогне да излезе от рецесията и от финансовата криза, отбелязва АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини