От х:

Днес в x:

Море за 96 стотинки. Преглед на националния печат

„24 часа": Костов със списък за чистка на чиновници

Списък с институции за закриване и реформиране са изготвили от Демократи за силна България, съобщи вчера депутатът Асен Агов. Планът за съкращения и реформа в администрацията бил съставен след преглед на разпоредителите с бюджетни средства. Той вече бил съгласуван с коалиционните партньори от СДС и ще бъде предложен на кабинета. Синята коалиция отдавна настоява, че единственият начин да се заделят средства за бюджета е съкращение в администрацията.

Тъмносините отказаха да конкретизират колко ведомства и съответно държавни служители трябва да бъдат съкратени според списъка им. Не бе посочено и какви пари ще се спестят от това. "Тези сметки са работа на правителството, защото то разполага с цялата информация", обясни Агов.

 

„24 часа": Съд върна две деца на майка садистка

Видинският районен съд възстанови родителските права на майка, осъдена преди 2 г. за изтезаване на две от децата си.

Веса Маринова сама помолила да прибере 7-годишната Габи и 5-годишния Валентин обратно вкъщи. Съдът взел решението, въпреки че дирекцията за социално подпомагане е била против, а момиченцето не иска и да чуе за връщане у дома.

Според магистратите майката била "повишила необходимия родителски капацитет да отглежда и възпитава децата, съобразно установените нормативни, социални и морални правила", поради което било в интерес на децата да бъдат настанени и отглеждани в биологичното им семейство.

Габи и Валентин бяха спешно изведени от дома им, след като отделът за закрила на детето установи, че те са жертва на физически и психически тормоз.

 

„Труд": Орязват парите на дипломатите

Премиерът Бойко Борисов възнамерява да ореже драстично парите на дипломатите ни заради кризата.

Правителството ще обсъжда в сряда намаляването на надниците на служителите в задграничните представителства, научи "Труд". Мярката е временна - от 1 юли до края на годината.

През този период дипломатите ще получават 80% от дневните, които нормално биха вземали по време на службата си в странство. В момента заради кризата те получават 95% от парите. Така, ако в момента военен аташе в Кипър се разписва срещу 95 евро на ден , вече ще взема само по 80 евро. За всяка държава базисните размери на командировъчните са различни и са упоменати изрично в таблица към правителствената наредба. Засега базисната сума не се пипа.

 

„Труд": Компромат срещу Семерджиев - шефа на тока

Ангел Семерджиев, шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), попадна под кръстосан огън, след като обяви пред парламентарната икономическа комисия и на брифинг с премиера Бойко Борисов за източване на печалби от фирми на енергото към техните собственици ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН.

Ударите срещу председателя на комисията са не само от засегнатите фирми, но и от негови подчинени. Лично Семерджиев е гласувал за изнасянето (аутсорсинга) на дейности от електроразпределителни дружества към електроснабдителните фирми или към холдингови структури на компаниите майки. Чрез тази операция е станало източването на печалби от енергото към други фирми на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които не подлежат на контрол от ДКЕВР. Имало съмнения и за укриване на данъци, включително на ДДС.

 

„Стандарт": Море за 96 ст.

Море на цената на пакетче дъвки. Това е най-евтината нощувка в историята на родния туризъм. Шокиращата оферта от 96 ст. за легло е на "Калиакра ризорт" и важи от 22 до 29 юни и от 5 до 8 юли. Предложението е само за първата вечер от престоя, за следващите се ползват 30% отстъпка. Дори да останете само ден в хотела, пак ще платите нищожните 96 ст. Зарибяването е по почина на турските хотелиери. Техният девиз е: "Веднъж да докараме туриста, след това той сам ще поиска да похарчи парите си у нас". Лятото започна с бум на евтини оферти. Цените в някои комплекси са двойно по-ниски от миналогодишните, като се предлагат и допълнителни екстри. Ако преди шезлонгът и чадърът на пясъка струваха колкото цялата ваканция, сега масово се дават като бонус.

„Стандарт": Вадят хилядарка от болничен

Банда бременни, роми и клошари успя да източи от хазната 15 милиона лева. МВР удари измамниците миналата седмица и прибра половината от тях в ареста. Веднага щом видяха решетките, една част от бандитите решиха да проговорят, за да намалят наказанието си.

Пред разследващите роми и клошари обяснили цялата схема на бандата.  Мозъците на групата са трима софиянци между 33 и 56 години. Те регистрирали няколко фирми с различна дейност и назначили в тях по 15 души персонал. Но само на документи. А най-ниската заплата била 2000 лева. За целта "шефовете" на фирмите внасяли осигуровки на всеки от мнимите служители. За пенсия те давали по 320 лева, а за здраве по 70 лева. Още на първия месец обаче 13 от 15-те "служители" се разболявали. На повечето двама специалисти от ХVIII поликлиника в столицата им открили дископатия. И след като уж минали лекарска комисия, ги пратили в едномесечен болничен. Така само за месец бандата успяла да прибере 15 бона от НОИ за една от фирмите си. По същата схема работили и останалите фиктивни компании на измамниците. Освен "болните" служители апашите назначавали на работа и бременни в осмия и деветия месец родилки от ромски произход. Като отново им давали високи заплати. След това прибирали цялата сума от майчинството, което институтът изплаща на всяка родилка.

„Монитор": Подаръкът от любовник - наш и след развода

Подарените от любовниците вещи по време на развод няма да се делят с брачната половинка. Това предвиждат нови промени в Семейния кодекс, предложени за гласуване от правосъдното министерство. В законопроекта се предлага имуществото на едно семейство да се счита за общо. С новия закон Министерството на правосъдието опитва да поправи пропуски в Семейния кодекс, които на практика изключват възможността съпрузите да имат общо имущество, придобито по време на брака. Според текстовете, които действат от 1 октомври 2009 г., ако дадено имущество е купено със заплатата на единия от съпрузите, то е лично негово. В измененията се предлага като лично да се приема само дареното или наследено имущество. Това означава, че ако единият от съпрузите си е купил например кола на изплащане по време на брака, макар да се изплаща лично от него, тя става семейна собственост. По време на развода въпросното возило също трябва да бъде поделено от двойката. Ако обаче автомобилът е подарък от любовник или дарение от някой близък, той се счита за лично имущество на съпругата.

„Монитор": Ходим за българско сирене до Сърбия

Идете да видите как българите масово пазаруват кашкавал и сирене от сръбския Димитровград, защото имат стария вкус, който вече изчезна от нашите продукти, така се обърна вчера една клиентка на голям столичен хипермаркет към земеделския министър Мирослав Найденов, който направи проверка дали се спазва заповедта за етикетирането на млечните продукти и храните, в които има растителни мазнини. Той се съгласи с нея, че екскурзиите до съседите са заради забравения вкус, но е убеден, че мерките, които взема министерството срещу подвеждането на родните потребители, ще доведат до резултати. Мирослав Найденов напълни една количка с млечни продукти, които тепърва ще бъдат изследвани за наличие на растителни мазнини. До седмица ще бъдат готови резултатите, които трябва да покажат какъв е съставът на избраните от него храни.

„Монитор": Маскирани нападнаха клиент пред трезор

Трима маскирани нападнаха клиент на излизане от столичен трезор и се опитаха да му откраднат чанта с 20 000 лв. Екшънът се разигра вчера сутринта около 8,30 часа пред смаяните погледи на случайни минувачи. Без да се притесняват, че навън е светло и по това време хората отиват на работа, бандитите спрели стар "Фолксваген Пасат" на метри от входа на обществения трезор на бул. "Евлоги Георгиев". Няколко минути по-късно от помещението със сейфовете излязъл добре облечен мъж на средна възраст, който носил със себе си чантичка с пари. В този момент бандитите изскочили от колата и тръгнали с насочено оръжие към клиента. „Лягай долу, долу по очи!", разкрещели се мъжете. Единият бил с маска на лицето и пистолет, докато другите били с вдигнати качулки, разказа шефът на охраната на трезора Иван Филипов.

„Дума": Парите за Пловдив - от резерва на премиера

15-те милиона, обещани на община Пловдив за капиталови разходи, да се вземат от оперативния резерв на премиера. За това настояват депутатите от Коалиция за България Захари Георгиев и Петър Мутафчиев. Днес предложението им ще бъде заведено в деловодството на парламента и трябва да бъде разгледано в бюджетната комисия преди второто четене на актуализацията на бюджета.

Двамата пловдивски депутати се заемат с търсене на обещаните пари, след като за пореден път стана ясно, че кабинетът няма намерение да изпълни ангажиментите си по споразумението за депониране на столичните отпадъци на пловдивското сметище. Преди две седмици Дянков обеща, че проблемът с договорените и скрепени с решение на МС средства за капиталови разходи на община Пловдив ще бъде решен с актуализирания бюджет, припомни Георгиев.

В графата за "общи капиталови разходи на общините" обаче за всички била записана сумата от 550 хил. лв., твърди пловдивският депутат. Той и Петър Мутафчиев очакват реакцията на останалите народни представители от Пловдив и областта.

„Сега":Политици от всички партии строят в Царево като крайно нуждаещи се

Политици от всякакъв цвят са получавали право на строеж в Царево като крайно нуждаещи се, установи проверка на "Сега" по закона за достъп до информация. От 2001 г. до днес в Царево са гласувани над 200 сделки за отстъпено право на строеж. Само на едно заседание - на 20.12.2006, съветниците са одобрили 54 сделки.

Лидерът на ГЕРБ в Царево Евгени Николов е получил през 2004 г. право на строеж върху терен от 275 кв. м, като е платил на общината скромните 2596 лв. "Не отричам и не виждам проблем. А и по времето, когато съм получил терена, не съм бил лидер на ГЕРБ", обясни Николов вчера.

 

„Дневник": Мерките за заетост - с минимален ефект

Едва 13% от безработните, които са се върнали на пазара на труда, са го направили чрез държавните програми и мерки за заетост, показва представително проучване на Националния статистически институт (НСИ). НСИ уточнява, че досега винаги се е правела оценка на конкретни програми и мерки, но никога на нетния ефект от трудовото посредничество на държавата.

Резултатите са от представително проучване на 1600 души от цялата страна, които през 2007 г. са останали без работа и са се регистрирали в бюрата по труда. Те показват още, че 39% от анкетираните декларират, че вече две години и половина не са успели да намерят нова работа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини