От х:

Днес в x:

Плашат пастири с 2 бона глоба

Пастирите отварят работа на пожарникарите

Пастирите които палят сухи треви за да освободят места за паша ще бъдат глобявани с 2 хиляди, заплашиха от областната противопожарна служба в началото на летния сезон. Често пъти заради тази традиция, се разгарят огромни горски пожари които изпепеляват стотици декари гори, убедиха се огнеборците по време на "огненоносната" 2007-ма година. Оттогава датира санкцията, на която жертви вече станаха доста овчари. 2-то хиляди лева глоба са и за земеделци през чиито ниви премине фронт на пожар. Счита се че това може да стане само при необработвана с години земя, чиито огромни бурени са идеално средство за пренос на пожар. .

198 пожара в сухи треви са гасили огнеборците от началото на 2010-та година. Досега обаче бе мокро и зелено и това пречеше на огъня да ескалира в по-големи пожари. Предвид настъпващото засушаване, пожарникарите припомнят че е абсолютно забранено паленето на огън в гората, слогове крайпътни ивици или стърнища след жътва.

Огънят в сухи треви бързо ескалира заради променливия вятър

Земеделските кооперации имат задължение да подготвят изорани ивици земя около житните блокове, а кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Лесничейството пък трябва да подготви така наречените минерализовани ивици около по-големите горски масиви.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини