От х:

Днес в x:

Странни хрумвания, вдъхновени от Мондиала

Броени дни ни делят от Мондиала в Южна Африка. Страни от целия свят от известно време подеха най-разнообразни кампании, за да рекламират една от най-великите спортни прояви на планетата.

В тези кампании странните хрумвания, големите мащаби и вербуването на животните бяха най-често срещаното явление, пише в. "Дейли телеграф".

На сурикатите в зоопарк в Ексмур, в Англия, беше подхвърлена топка с английското знаме и с надписа Англия и животинките имаха възможност да импровизират футболен мач, допълва БТА.

В подобна футболна акция бяха въвлечени и лешоядите от птицеферма в градчето Тенбъри Уелс, в английското графство Уорчестършър.

В Националния аквариум в Плимут на един от ключовите обитатели, големия тихоокеански октопод Рамзи беше подадена също пъстра, футболна топка и той позира с нея в аквариума си.

Според персонала на аквариума, от Рамзи с неговите осем ловки пипала би станал чудесен голмайстор. Животинката е кръстена не на кой да е, а на сър Алфред Ърнест Рамзи, по-известен като Алф Рамзи, треньорът на английския национален тим, който отведе англичаните до победата им на Мондиала през 1966 г. и който остава известен в историята на футбола с прозвището Гения на тактическата мисъл.

В Лондонския зоопарк 7-годишният лъв Луцифер предпочете да го снимат с футболна топка, която стисна в лапите си и захапа леко с уста, докато колегите му, лъвицата Аби и лъвът-младок Руби предпочетоха да си поиграят със същата топка. Идеята за организиране на футболни срещи с участието на животни в навечерието на Мондиала обаче не е само запазена марка на англичаните.

В град Йонгин, в Южна Корея, в увеселителния парк Страната на вечността пингвини с фланелките на южнокорейския национален тим редовно играят мачове за радост на посетителите.

Същото правят и техните колеги, пингвините от аквариума Хакейджима, в град Йокохама, в Япония. В Хакейджима дори беше организиран футболен мач, но този път между националните отбори на рибите на Япония и Дания.

За целта един от аквариумите беше превърнат в подводно футболно игрище, с истински зелен терен, с типичните за него бели очертания и с мини футболни врати.

Противниковите отбори бяха съставени от риби от вида риба-хирург с ярко син цвят, така че да символизират японския национален футболен тим, известен с прякора Сините самураи, и от яркочервени ангелски риби, символизиращи отбора на Дания. Топката беше прозрачно кълбо, пълно с храна за риби и прикрепено към конец с халкичка накрая, за да не излиза тя много често от очертанията на игрището.

В Тайланд, в резервата за слонове в провинция Чанг Май като част от рекламната кампания за Мондиала се организира турнир за футбол между слонове, възседнати от техните гледачи и ритащи топката с хоботите си. На челото на всеки слон беше изрисувано националното знаме на страните-участници в тазгодишния Мондиал.

В резервата Серенгети парк в северния германски град Ходенхаген шимпанзетата се показаха най-големите почитатели на германския национален отбор, тъй като нито за миг не се разделиха с футболна топка с цветовете на германското знаме. Черно-бяло коте се оказа пък страстен почитател на футболния отбор на Тунис, защото изненадващо се появи на терена по време на приятелския мач между тунизийците и Франция на 30 май тази година и позволи единствено на национала на Тунис Ясин Микари да го улови и изнесе извън очертанията на игрището в град Радес.

Не само животни бяха впримчени в промоционални кампания за предстоящия Мондиал. В Уинчестър, в Англия, съдържателят на пъба Върбата закри фасадата на заведението с толкова голям английски флаг, че се наложи долната му част да бъде сцепена на две, та да могат да се промушват клиентите на заведението. Телевизията с висока разделителна способност Скай плюс Ейч Ди пък пусна на пазара ограничено количество от специален парфюм, наречен Стадионна вода по аналогия с Кьолнската вода, както е буквалният превод от френски на Одеколона.

Рекламна фотосесия на парфюма засне бившата певица Рейчъл Стивънс, облечена с рокля с десен на английското знаме.

Създателите на новия продукт твърдят, че той има аромат на стадион, на който се води ожесточена футболна битка и допълват, че новото ухание е официалният одеколон на английските национали. Коренно противоположна идея е имала интернет и кабелната телевизия "По заявка", която е наела британския модел Аби Кланси да води едномесечно вечерно шоу, наречено Нощта на момичетата и предназначено за съпругите на футболните запалянковци, които биха искали да гледат нещо по-различно от мачовете, към които са пристрастени мъжете им. Британската авиокомпания Бритиш еъруейс като част от кампанията си за привличане на пътници по време на Мондиала нае бившата футболна звезда Гари Линекер да позира пред неин самолет, чийто заоблен нос беше изрисуван в черно и бяло, така че да напомня футболна топка. В страната-домакин на Мондиала, над прочутото гето на Йоханесбург Совето редовно лети огромен балон-футболна топка.

В Кейптаун пък върху недовършен мост беше поставен 35-метров пластмасов рог с формата на тромпет, наречен вувузела, който футболните запалянковци в Южна Африка надуват винаги по стадионите по време на мачовете. Подобна идея имаха и управниците на Полокване, столицата на южноафриканската провинция Лимпопо, които поставиха на входа на града огромен билборд на запалянко, надуващ вувузела. Рогът от билборда е толкова дълъг, че прехвърля цялата магистрала и автомобилите преминават под него.

В Нютаун, в Йоханесбург, на площада Мери Фицджералд пък беше издигната огромна фигура на футболен запалянко, изваян от червени каси за безалкохолни напитки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини