От х:

Днес в x:

Картофи под полицейска охрана

Химическият концерн BASF използва за пръв път в Германия посадъчен материал от генно-модифицирани картофи. Това действие беше толкова оспорвано, че се наложи полиция да охранява полето, където ще расте видът "Амфлора".

Когато пруският крал Фридрих Велики препоръчвал едно време на народа си да сади повече картофи, основната му грижа е била да подсигури изхранването на поданиците си. Кореноплодите, засадени отскоро в провинция Мекленбург-Предна Померания, са твърде далеч от тази цел. Става дума вече не за оцеляване от гладна смърт, а за индустриалното производство на картофено нишесте, от което може да се произвежда хартия и строителни материали. Най-вече в хартиената промишленост скорбялата на картофите от вида Амфлора се радва на особена почит. Така нареченият амилопектин е необходим за производството на гланцова хартия за рекламни брошури.

А ако ГМО попадне в храната?

Потребителите, следователно, няма да открият генно-модифицираните картофи в супермаркета или при кварталния си зарзаватчия. Въпреки това отглеждането им е силно оспорвано. Природозащитници излязоха дори на протестни демонстрации, така че посадъчният материал на концерна BASF се наложи да бъде охраняван от полицията. Еколозите се опасяват, че скоро може да се появят и нови подобни полета. Буркарт Ролоф казва:

"Според нас е скандално, че именно тук беше засаден за пръв път генно-модифицираният картоф Амфлора, без преди това да са били определени ясни правила за ползването на реколтата."

Природозащитниците се опасяват, че при засаждането, складирането и транспорта на Амфлора генно-модифицираните видове могат да се смесят с нормалните, така че разпространението им да стигне и до домакинствата. От концерна BASF контрират:

"Става дума за генно-модифициран продукт, който е обстойно проверяван с оглед на сигурността за хората, природата и животните. За нас е положително, че след толкова продължително чакане най-сетне можем да го засаждаме за индустриални цели."

77% от германците са против ГМО-картофа

В продължение на 14 години BASF беше принуден да чака за разрешителното. ЕС и германското министерство на земеделието дадоха зелена светлина за засаждането на генно-модифицирания вид на площ от 20 хектара. От Грийнпийс смятат, че химическият концерн не се интересува толкова от хартиеното производство, колкото от силно печелившия бранш на генното инженерство. Допитване на Грийнпийс, проведено в Германия, сочи, че 79% от германците са против засаждането на генно-модифицирана царевица,  а 77% са против генно-модифицираните картофи.

Автор: Х. Йепесен, Б. Узунова / Редактор: Б. Григорова

Източник: dw-world.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини