От х:

Днес в x:

Премиерът: Правят ме на будала с цената на тока. Преглед на националния печат

„24 часа": Тенчо дал парите с виц за Бойко и корупцията

Тенчо Попов разказал виц за Бойко Борисов и корупцията на следователя Петьо Петров, докато му предавал 20 хил. евро в суперлуксозния офис на съпругата си. Срещу парите следователят трябвало да провали разследването на бившия военен министър Николай Цонев. Малко след вица двамата се разделили и в нотариалната кантора нахлули ченгета и задържали бившия главен секретар на Министерството на финансите, който се оказал и добър познайник с висши магистрати.

Вчера Софийският градски съд остави в ареста Попов и другите двама обвинени за подкупа - съдията Петър Сантиров и Николай Цонев. Висшият съдебен съвет отстрани временно от работа вчера магистрата и започна дисциплинарно дело срещу зам. градския прокурор Роман Василев заради скандала със задържането на Цонев.

 

„Труд": Абсурд за Гинес! Професори работели по 19 часа на ден

Стожерът на Софийския университет - Юридическият факултет, от няколко седмица се тресе от неистови скандали. Из научната общност се разменят компромати, на закрити съвещания - взаимни обвинение в корупция. С документи за нарушенията разполага и "Труд".

Стига се дори до скандали пред студенти кой в колко часа какви лекции да води. Самите студенти творят обвинения на традиционната стена - вратите на тоалетните.

В дъното на скандала е катедрата, която трябва да готви бъдещите дипломати - "Международно право и международни отношения". В него са замесени имена на преподаватели, чиито автобиографии са впечатляващи. Повечето от тях дават юридически съвети на най-важните институции в страната. Причината - платените магистърски програми (студентите внасят около 2300 лв. на година). А 70% от сумата отива за хонорари на лекторите.

 

„Труд": Премиерът иска обяснение за високите цени на тока

"Държавният регулатор трябва да обясни защо толкова години са държани високи цени на електроенергията. Членовете на борда имат имена и са пратени там от политически партии и вие ще цитирате кои партии и хора са участвали в този пладнешки грабеж." Това заяви вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проверките в енергетиката. Резултатите ще обяви днес и ще сезира прокуратурата.

"Ще им видим протоколите кой как е гласувал. Да разберат българските граждани какво е правено, а не като дойдат избори, партиите да се правят все едно вчера са се родили", гневеше се Борисов. Обвиненията му към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дойдоха ден след като той обяви, че НЕК е била източвана. Държавната електрокомпания купувала ток от производителите по 90 лева за мегаватчас, а го продавала на енергото по 88 лева. Електроразпределителните дружества от своя страна продават един мегаватчас по 146 лв. (по дневната тарифа) на крайния потребител, например държавна болница. "Не мога да стоя и някой да ме краде или да ме прави на будала", отсече премиерът.

„Стандарт": Крият в чужбина пропели за Алексей

Свидетелите срещу Алексей Петров може да бъдат скрити зад граница. Ще направим всичко възможно, за да ги защитим, заяви пред "Стандарт" вицепремиерът Цветан Цветанов. Той съобщи, че има още 10 пропели срещу бившия агент на ДАНС и задържаните в акция "Октопод". Те сами откликнали на призива да бъдат разкрити аферите на хората на Трактора.

Петров е бил уволнен от контраразузнаването със заповед на бившия министър Георги Петканов. Тя обаче не е изпълнена, разкри още Цветанов. Защо се е случило така - питайте бившия шеф на НСС Иван Чобанов, допълни той. Проверяваме дали има издадена заповед за отмяна на уволнението, съобщи още вицепремиерът. "Не мога да коментирам, в чужбина съм, идвам си другата седмица", лаконичен бе Чобанов пред "Стандарт".

„Стандарт": Дупките на пътя с печат

Улиците и шосетата у нас стават "Алеи на славата". Ремонтните фирми ще оставят свой печат върху дупката, която пълнят, за да се знае кой носи после отговорност при некачествен ремонт.

Революционният почин тръгва от Пловдив, като се очаква да бъде въведен и в цялата страна. Ако асфалтираната дупка цъфне отново след време, съответната фирма ще я пълни отново за своя сметка

Това ще става, ако ямата се отвори отново, докато тече гаранционният срок от минимум две години, обясни шефът на "Капитално строителство" в община Пловдив инж. Тошо Пашов.

„Монитор": Енергото ни одрало с 1,2 млрд. лева

1,2 млрд. лв. са излезли от джоба на българите в последните пет години и са попаднали директно по сметките на чешката CEZ, австрийската ЕVN и германската Е.ОN. Точно на толкова възлиза печалбата, която трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) са реализирали от стъпването си на българския пазар до края на 2009 г. Срещу това до момента държавата не е получила и лев дивидент, въпреки че е собственик на 33% от трите дружества. Това означава, че в хазната не са влезли над 475 млн. лв. Макар и огромна за представите на средностатистическия българин, печалбата, постигната от трите ЕРП-та, никак не е учудваща. Най-вече предвид факта, че при приватизацията им през 2004 г. тогавашният кабинет им гарантира сигурна печалба от 16%, замаскирана под "норма на възвръщаемост".

„Монитор": Човек от кръжеца "Станишев" с три обвинения

Човек от кръга на бившия премиер Сергей Станишев се сдоби вчера с три обвинения. Иво Николов е бил дясната ръка на бившия председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД Азер Меликов. Обвиненията срещу Николов са за неумишлена и умишлена безстопанственост, както и за присвояване на пари от дружеството, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Той беше изпълнителен директор на софтуерната компания от началото на 2008 година до средата на 2009 г. Запознати обясниха, че получил поста благодарение на топлите си контакти с Меликов, който дълго време беше съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

„Монитор": US ГИГАНТ С ИНТЕРЕС КЪМ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ВМЗ - СОПОТ

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се е срещнал с ръководството на АТК (Alliant Techsystems), водещ производител на военноотбранителни и космически технологии с три дъщерни компании - ATK Armament Systems, ATK Mission Systems и ATK Space Systems. Министър Трайков е обсъдил с мениджмънта на компанията участие на български фирми като подизпълнители по поръчки на АТК за снабдяване на американската армия с амуниции, както и възможностите за приватизацията на ВМЗ - Сопот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Експертите на компанията са дали висока оценка на качеството на производството на българските предприятия от военноотбранителната индустрия.

 

„Дума": Президентът върна промените в НПК

На два от най-спорните текстове в последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, гласувани от Народното събрание преди две седмици, президентът Георги Първанов наложи вето. За преразглеждане в парламента той върна поправката, заради която при гласуването опозицията напусна пленарна зала, защото тя дава възможност осъдителната присъда да се основава само на данните от специални разузнавателни средства и показания на таен свидетел. Другият оспорен от Първанов текст засяга възможността от назначаване на т. нар. "резервен защитник на обвиняемия".

Президентът смята, че стремежът към ефективно противодействие срещу престъпността не бива да поставя в опасност основополагащи принципи и ценности на правовата държава, демократичното общество и правата на гражданите. Той се надява оспорените текстове ще бъдат "обсъдени внимателно от народните представители" и да се намери "баланс" между законовите мерки за борба с престъпността и конституционните права на гражданите.

Първанов приветства стремежа на управляващите да се усъвършенства и опрости процесът на доказване.

„Сега": Кабинетът намали едностранно със 7% дълга си към фирмите

Една от най-важните антикризисни мерки - бързо изплащане на сумите, които държава дължи на фирмите, претърпя сериозна метаморфоза. Според одобрената онзи ден от правителството схема за разплащане през Българската банка за развитие (ББР) компаниите ще получат само 93% от дължимата сума, научи "Сега".

"7-те процента са цената за това, че ББР ще възстанови вземането на фирмата още сега. В противен случай те ще си чакат парите до средата на 2011 г., когато се очаква правителството да разполага с необходимите средства", обясниха пред "Сега" финансисти, участвали в изготвянето на схемата. Не е ясно защо процентите не са за сметка на държавата, която в случая е неизрядният платец, а отново ще се ощетяват фирмите, които месеци наред си чакат парите по изпълнените договори.

Досега държавата плащаше по друг механизъм - парите си получаваха само фирми, които се съгласят да се простят с 10% от вземането си. Когато обяви тази мярка в началото на годината, премиерът заяви, че "тези 10% и без това са дадени като подкупи". Преди около месец обаче държавата спря да плаща дори с 10% отбив. Преди дни премиерът Бойко Борисов обеща, че фирмите ще си получат дължимото от държавата до 15 дни, и не спомена за никакви 7% отстъпка.

 

„Дневник": Цените на жилищата се върнаха на нивата от 2006 г.

Пазарът на жилища през първите три месеца на годината е с малки обеми, но със стабилни цени. Това отчитат собственици на компании за недвижими имоти. "Купувачите се завръщат, увеличава се броят на сключените сделки, но всичко това важи само за имоти на атрактивни цени", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериън пропъртис".

"Когато няма чужди инвеститори и спекуланти, цените на жилищата се връщат назад, като в момента са на нивата отпреди четири, а на някои места и пет години", каза Любомир Станимиров, управител на компанията "Имоти БГ".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини