От х:

Днес в x:

Импийчмънт на президента - струва ли си да го сменим с Марин?

В последните дни отзвукът от едно телевизионно шоу разклати и без това паянтовите отношения между президента и управляващата партия в България. След искрите, или направо да си го кажем огънят, който пламна между българския държавен глава и финансовия ни министър, последваха намеци от ГЕРБ за отстраняване на Първанов от поста.

Процедурата носи звучното име импийчмънт и предполага изключително тежка и сложна хронология на изпълнение, да не говорим за политическите спънки.

За бъде стартирана първоначално е необходима депутатска инициатива с подписка, след което, за да бъде прието, проекторешението трябва да бъде подкрепено от поне 160 народни представители. ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака" събират 152 гласа. Това налага да бъдат привлечени и гласовете на поне още 8 депутата. След това според процедурата, разписана в основния закон, евентуално проекторешение на парламента по този въпрос би отишло в КС, където съставът му гласува анонимно за това дали президентът трябва да бъде отстранен от поста или не.

Ако приемем хипотетично, че Конституционният съд отстрани президента, то функциите му би следвало да поеме неговият заместник - Ангел Марин. Вчера в ефира на bTV вицепрезидентът обаче каза, че дори и това да се случи, нищо няма да се промени.

Има ли достатъчно състоятелни аргументи за свалянето на Първанов и струва ли си процедурата, след като би имала като резултат издигането на Ангел Марин за президент?

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини