От х:

Днес в x:

„Вратата към подземния свят“ в Сибир стремително се разцепва

На фона на повишаващите се температури, мегападината Батагайка разкрива огромни количества вечно замръзнала земя всяка година

Карстовият кратер Батагайка в република Саха в Сибир ежегодно се увеличава с 1 млн куб. метра от 2014 г. Докато почвата се разрушава, се освобождават хиляди тонове въглерод.

Местните го наричат ​​„Вход към подземния свят“ и дори „Врата към подземния свят“. Те се притесняват, че разломът ще стане толкова голям, че ще погълне най-близкото селище Батагай, което се намира на 7 км. Между другото, разстоянието от кратера до Якутск е 666 км. Някои особено суеверни местни жители намират това за доста символично.

Батагайският кратер, или просто Батагайка, се намира на планината Янина в Якутия. Това е непрекъснато нарастваща термокарстова депресия с дължина над 1 километър, ширина до 800 метра и дълбочина до 100 метра. Нови изследвания показват, че той се разширява с 991 090 кубически метра всяка година.

Този кратер не е вулканичен, а се е образувал в резултат на размразяването на вечната замръзналост (пермафрост). Изменението на климата стана основната причина за разрушаването на вечната замръзналост, което води до по-нататъшно разширяване на кратера.

Този процес носи риск и от освобождаването на древни вируси, които са били заключени в леда от хилядолетия.

Кредит: Katie Orlinsky


В средата на 60-те години на миналия век на това място е имало само малко дере: дълго само 100 метра и дълбоко пет метра. Но когато част от тайгата бе изсечена за нуждите на селото, горният слой на почвата бе нарушен, което задейства процеса на нейната деградация. Наводненията също допринасят за разширяването на кратера.

В резултат на постепенното срутване на стените на падината се разкриват слоеве от вечна замръзналост. Учените оценяват възрастта им на 650 хиляди години, това е най-старата вечна замръзналост в Сибир и втората най-стара в света. В кратера са открити и вкаменелости от ледниковата епоха. През 2009 г. там са открити труп на кон (т.нар. Верхоянски кон) и теле от батагайски бизон, по-късно - копитен леминг и замръзнало конче. Последното направи фурор в научния свят: това бе първото изкопаемо животно, в което се е запазила течна кръв, и първото жребче в идеално съхранение, открито от палеонтолозите.

Това жребче направи фурор в научния свят. Снимка: пресслужбата на СВФУ


Тъй като склоновете на кратера Батагайка са изключително нестабилни, там редовно се случват свлачища. И кратерът става все по-голям. От 2000-те години се разширява с 5-10 м годишно. Учените твърдят, че причината е изменението на климата, активното обезлесяване и добивът на полезни изкопаеми.

Според Никита Тананаев, изследовател в Института за изследване на пермафроста към Сибирското отделение на Руската академие на науката, вече е невъзможно процесът да спре.

„Ако вали, водата може да разкрие ледените почви. След това процесът на топене може да тръгне по-бързо“, обяснява той пред репортери през 2023 г. „Засега не можем да кажем точно каква вреда ще нанесе това на екологията на Якутия. Често се сблъскваме с подобно явление в по-малък мащаб. Обикновено, когато подземният лед се топи, дупките се запълват сами. Най-вероятно след 10-15 години почвата от бреговете ще падне и ще затвори кратера, забавяйки процеса на разрушаване."

Ученият добавя, че нарастващият кратер, разбира се, може да привлече туристи, но представлява опасност заради свлачищата. А местните дори го наричат ​​„Вратата към подземния свят“.

В момента Батагайка е най-големият пермафростов кратер в света. Но топенето му в районите на Севера се случва навсякъде (зоната на вечната замръзналост заема две трети от Русия), което засяга инфраструктурата и много сектори на селското стопанство и промишлеността. Природата също страда - качеството на водата в реките се влошава, а в атмосферата се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан.

Сателитно изображение на сибирския кратер Батагайка през 2016 г.


15 МИЛИОНА ДУШИ ЖИВЕЯТ ВЪВ ВЕЧНО ЗАМРЪЗНАЛАТА ЗОНА

Наскоро руски учени от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ и Института за изследване на вечната замръзналост на СО РАН са провели друго изследване на кратера Батагайка и публикуват статия в научното списание Geomorphology. Те регистрират много бърз темп на нарастване на депресията.

Екипът установява, че един от краищата на депресията се отдръпва със скорост от около 12 м годишно поради топенето на замръзнали почви. А ширината на кратера се е увеличила с 200 м през последните 10 години. От това следва, че той е нараснал със средна скорост от 20 м на година, което е много повече от предишните оценки (5-10 м на година).

Според авторите на изследването през последните 10 години в кратера Батагайка се е размразила площ от лед и утайки, която надвишава площта на 14-те Хеопсови пирамиди в Египет. Учените са уверени, че разширяването на тази депресия скоро ще достигне своя предел.

Местните жители се опасяват, че той ще започне да застрашава село Батагай, което се намира на 7 км от кратера. Образно казано, „Портата към подземния свят“ ще се отвори толкова много, че ще погълне най-близкото населено място. Но учените успокояват: разломът не трябва да се разширява толкова далеч.

Кредит: Katie Orlinsky


В Русия около 15 милиона души живеят в зоната на вечната замръзналост. Те отдавна наблюдават последствията от стопяването му. Пред очите им тръбопроводи се изкривяват и огъват, магистрали се напукват, железопътни релси се деформират, доскорошните земеделски земиа се превръщат в блата.

Невъзможно е да се спре това топене, но е възможно (и необходимо) да се намалят рисковете. Руската Федерална служба за хидрометеорология и мониторинг на околната среда , Росхидромет, планира да провежда непрекъснат мониторинг на вечната замръзналост и да бъдат създадени общо 140 точки за наблюдение – от Колския полуостров до Чукотка.

Справка: Alexander I. Kizyakov, Maxim V. Korotaev, Sebastian Wetterich, Thomas Opel, Natalia V. Pravikova, Michael Fritz, Alexey V. Lupachev, Frank Günther, Andrei G. Shepelev, Igor I. Syromyatnikov, Alexander N. Fedorov, Mikhail V. Zimin, Guido Grosse;
Characterizing Batagay megaslump topography dynamics and matter fluxes at high spatial resolution using a multidisciplinary approach of permafrost field observations, remote sensing and 3D geological modeling; Geomorphology, Volume 455, 2024, 109183, ISSN 0169-555X, https://doi.org/10.1016/j.geomorph.2024.109183
( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169555X24001338 )

Източници:

The „Gateway To The Underworld“ In Siberia Is Splintering Open, IFLScience

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини