От х:

Днес в x:

Румъния се откъсна пред България и за американските визи

Премиерът Марсел Чолаку изрази оптимизъм, че бариерата ще падне през октомври

Премиерът Марсел Чолаку заяви в неделя, че най-късно през октомври румънците вече няма да да си вадят визи за САЩ. Той уточни, че дотогава е необходима допълнителна мобилизация за подновяване на изтичащите визи.

„Ще ви дам още една новина, фискалната година в САЩ приключва през септември. Твърдо съм убеден, че най-късно през октомври няма да имаме визи със САЩ. Вярно е, че се нуждаем от допълнителна мобилизация от румънска страна, за да подновим визите, на които им остава кратък период до изтичане“, каза премиерът Чолаку по Antena 3, цитиран от News.ro. Той уточни, че Полша също е успяла по такъв начин. Имаме нужда от мобилизация на румънците и да разберем, че сега е историческият момент, от който да се възползваме“, подчерта премиерът.

В Европейския съюз само гражданите на България и Румъния и Кипър продължават да се редят за американски визи. Брюксел отдавна настоява за реципрочност към европейските граждани, защото всички държави от ЕС приемат американци безвизово. Но администрацията в САЩ настоява, че последните три държави още не покриват критерия за спадане под 3% на отказите на молби за визи. За България този процент се движи в рамките на 9-10 %.

„СЕГА“ ПРИПОМНЯ:

Двама американски сенатори внесоха законопроект в подкрепа на включването на Румъния в програмата за безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни. Това стана ясно още през март м.г. от съобщение на румънското посолство в САЩ.

Инициативата бе на Ричард Дърбин, номер две в ръководството на демократите в Сената, и Джийн Шахин, председател на подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения на Сената. Законодателната инициатива идва непосредствено след посещението на двамата сенатори в Румъния миналия месец. За да бъде премахнат визовият режим със САЩ, трябва отказите на визи за граждани от определена държава да не надхвърлят 3%, докато миналата година отказите за румънски граждани са били 17% от всички молби, които са подали.

България е от последните държави в ЕС заедно с Румъния, Хърватия и Кипър, чиито граждани нямат право на безвизово пътуване в САЩ. Букурещ и София споделят еднакви амбиции за влизане в Шенгенската зона на ЕС, където формално няма вътрешни граници. При посещението си вчера в България румънският президент Клаус Йоханис изрази заедно с домакина си Румен Радев желание за съвместни действия за преодоляване на пречките за влизане в Шенген. За разлика от България обаче Румъния си осигури вече подкрепа от Нидерландия, докато общо препятствие и за двете държави остава съпротивата на Австрия.

„Инициативата на американските сенатори показва подкрепата и доверието, с което се ползва Румъния като стратегически партньор и съюзник в Черноморския регион“, заяви румънският посланик в САЩ Андрей Мурару.

Озаглавен „Закон за премахване на визовия режим на Румъния от 2023 г.“, документът изпращаше важен политически сигнал до американската изпълнителна власт (Министерството по вътрешна сигурност, което администрира програмата за премахване на визите) по отношение на определянето на Румъния като участваща държава. В същото време властите в Букурещ се насърчават да засилят усилията си за борба с трафика на хора и да изпълнят техническите критерии за допускане до програмата, както е предвидено в Американския закон за имиграцията и гражданството.

Когато законопроектът беше внесен в дневния ред на Сената, двамата американски сенатори се позоваха на важната и активна роля, която Румъния има в рамките на НАТО и Европейския съюз, подчертавайки близките отношения със силен съюзник като Съединените щати. Те оцениха и подкрепата, оказана на украинските бежанци в контекста на бруталната агресия на Русия срещу Украйна.

„Съединените щати твърдо подкрепят влизането на Румъния в програмата за премахване на визите“, заяви във вторник Дерек Хоган, служител на Държавния департамент на САЩ, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия диалог Румъния-САЩ.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини